Vad är single malt whisky?

Whisky gjord av ett enda destilleri, men det är inte allt skotskt

I whiskysvärlden kan termen "single malt whisky" vara förvirrande. I sin mest grundläggande form hänvisar den till en whisky som produceras av ett enda destilleri med användning av en enda maltmalt korn, vilket är typisk korn. Singelmaltwhisky är mest känd bland skotsk whisky, även om den kan produceras var som helst i världen.

"Single" är förvirrande

En stor förvirring med single malt whisky ligger i ordet "singel". Det betyder inte att whiskyen i din flaska kom från en enda fat eller till och med en enda sats.

Nej, det här är vanligtvis blandningar av olika vinklar i vattnet och många whiskyer i världen, oavsett stilen, blandas på något sätt.

Det är ganska förvånande för många drinkare, men single malt scotch är nästan alltid en blandning. Den Glenlivet 18-åriga Single Malt Scotch är till exempel en blandning av olika whiskyer som har åldrats i olika fat för minst 18 år. Alla dessa destillerades från malt bygg och gjordes på The Glenlivet Distillery.

Denna blandning är hur mästare destillatörer kan producera en konsekvent smak i deras whisky år efter år. Om du smakar på destilleriets flaggskeppsuttryck i år, borde det vara nästan identiskt med vad du smakade för fem år sedan.

Om de lita på en enda fat eller sats, skulle whiskys profil förändras ständigt. Det är reserverat för specialsamlingar och begränsade utgåvor som många destillerier erbjuder.

Singelmalt vs Blended Whisky

Bara för att whiskyen är tekniskt en "blandning" betyder inte att det är detsamma som en blandad scotch. Blandad skotsk whisky, som Johnny Walker och Chivas Regal , är gjord av maltbeteswiskyer och kornwhiskyer. Ofta kommer whiskyerna som används i dessa blandningar från flera destillerier.

Till exempel kan ett destilleri producera sin egen malt malt-whisky, men köper kornwhisky från ett annat destilleri som specialiserat sig på det. Då kommer några whisky märken helt enkelt att blanda whiskyar gjorda på plats och inte producera sin egen whisky alls. Kompassbox Whisky är en av dessa. De är mästare vid blandning av scotch som produceras av andra företag.

Det finns också "blandad maltwhisky". Detta är en blandning av maltwhiskyer som produceras på olika destillerier. Till skillnad från blandad skotsk whisky innehåller den inte några kornwhiskyer.

Medan scotch är det mest uppenbara exemplet gäller samma distinktion mellan single malt och blandad whisky överallt i världen. Den största faktorn är hur många destillerier som spelat en roll för att göra whiskyen.

Singelkorn Whisky

För att ytterligare lägga till förvirringen, är vissa whisky "singel-korn whisky". Dessa kan tillverkas av mer än ett spannmål, inklusive korn, majs eller vete. Ordet "singel" refererar återigen till destilleriet, för att alla whisky kommer att ha gjorts på en plats.

Singel-fat Whisky

"Single-barrel" whisky är termen som avser en whisky-flaska från ett fat. När du ser detta på etiketten är det whisky i sin renaste form eftersom det inte har blivit blandat med någon annan whisky.

Naturligtvis har dessa också en prislapp för att återspegla sådan perfektion och tålamod.

"Malt" är viktigt

Ordet "malt" på en whisky-etikett fullbordar definitionen av single malt whisky. Innan whiskydestillatet till och med rör en still, är spannmålen förberedd för jäsning. Detta hjälper till att göra stärkelsen till fermenterbara sockerarter som blir alkohol.

Maltad whisky börjar faktiskt sitt liv på samma sätt som de flesta öl. De rå kornkornen maltas genom att blötlägga dem i vatten för att starta spridningsprocessen, sedan appliceras värme för att stoppa spannmålet från att spira helt. Detta gör dem mottagliga för jäsningsprocessen där jäst införs.

På grundnivå skiljer sig öl och whisky i att whisky destilleras för att koncentrera den fermenterade "öl". Detta ger en dryck med högre alkoholhalt .

Den enda som fortsätter att göra scotch singelmalter sticka ut är användningen av peat malt, som du också hittar i blandad Scotch Whisky. Det är vad som ger scotch den signatur rökiga profilen. Mycket få av de andra enskilda malterna som produceras i världen kommer att använda torv och väljer istället ugntorkat eller rostat malt.

Omaltad korn kan också användas vid whiskyproduktion, men det kornet kommer inte att användas i en enda maltwhisky.

Enstaka malts av världen

Skottens enda maltwhisky är den mest kända och måste framställas av malt malt ensam. Generellt produceras de på samma sätt, även om de inte smaka på samma sätt.

Utöver de olika metoderna som används vid varje destilleri, har single malt whisky i olika regioner i Skottland en unik smakprofil. Till exempel, Highlands är lättare, Speyside whisky anses vara eleganta, och de som görs på "öarna" tenderar att vara lite salta från havsluften.

På samma sätt kommer enskilda maltsorter som produceras på andra ställen att ha sina egna egenskaper och metoder. Vissa kan till och med använda andra korn än korn.

Japanska singelmalter kan konkurrera med dem från Skottland. Ett antal amerikanska single malt whiskys är också ganska imponerande och vissa hantverksdistillers experimenterar med andra korn än korn. Du kan också hitta stora enskilda malts från Kanada, Frankrike, Tyskland, Indien och Taiwan, liksom många andra platser.

I allmänhet kan du förvänta sig att betala mer för en flaska singelmaltswhisky än vad du vill för en blandad whisky. En destillers prestige spelar också in i priset. Men många av de amerikanska och andra singelmalterna är överraskande överkomliga i jämförelse med deras äldre scotch-motsvarigheter.