Irländsk Whiskyprovning: Tullamore Dew och Jameson

Smak i whisky är en fråga om preferens. Vissa människor njuter av den mjukare sidan medan andra vill känna ekstenen medan de håller allt smidigt. Alla vet vad de tycker om och när det gäller vilken whisky smak som helst är relativt. Det är i sida vid sida jämförelser att man verkligen kan ta del av dessa preferenser och det är vad vi gjorde med två irländska whisky .

Ta Jameson och Tullamore Dew .

Jameson är omedvetet mer vanligt och populärt men Tullamore är där ute och föredras av många. Båda kan hittas för ungefär samma pris (ca 22 dollar ger eller tar) och deras standardflaskor finns över hela världen. Vad jag blev chockad över när de smakade de två är att de är väsentligt olika i några aspekter.

Båda whiskyerna är släta, nästan överraskande för priset, men Jameson har en mer robust profil medan Tullamore Dew är betydligt mjukare och sötare. Också i Jameson finns det ett anmärkningsvärt snäpp av krydda under den söta smidigheten. Det är uppenbart att från två olika destillerier finns det många ställen där processen skiljer sig åt för att ge denna separation från kornselektionen till förhållandet maltad till omaltat, men för dessa två whiskyar, som båda är tredubbla destillerat, är det den spärr som gör den största riffen . Tullamore Dew befinner sig i åldern i förkollad ek, det är enkelt.

Ändå är det Jameson som komplicerar blandningarna med en kombination av sherry, bourbon och portåldring och om du smakar noga nog kan du hitta dessa egenskaper inom varje nypa.

Så vad är domen? Ärligt talat kan du se bra i båda alternativen. Där Tullamore Dew ofta trivs mycket bättre rakt med ett stänk av vatten eller i fruktiga cocktails som den irländska gulden , Jameson med ginger ale eller att belägga glaset för en irländsk martini gör dryckerna mycket mer intressanta.