Torkad Fava Beansoppa

Denna soppa är en super enkel puree toppad med nyrödda och malda (eller bara krossade) kumminfrön och en virvla runt olivolja.

Obs! Vissa torkade fava bönor säljs med sina skinn fortfarande på, och de är perfekta för andra rätter men inte denna Fava Beansoppa. Leta efter torkade och skalade fava bönor: de är blekgula, inte rödbruna eller bruna. Bristen på skinn gör att de lagar sig snabbt (åtminstone för torkade bönor) och puré i en vanligt jämn soppa.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt fava bönorna i en stor kruka, täck dem med vatten och låt sitta över natten. Töm, återvänd till potten, täcka dem med vatten igen och koka. Minska värmen för att behålla en fin liten bubblande simmer och koka tills bönorna är mycket ömma, cirka 30 minuter (börja kolla dem efter 20 minuter, ibland kokar de verkligen snabbt). Ta bort eventuellt skum som utvecklas på ytan när bönorna simmar. Stäng av värmen, sätt ca 2 tsk salt och låt sitta tills det är kallt. Töm, förvarar matlagningsvätskan om du vill använda den istället för lager eller om du vill använda den som vätska i en annan soppa.
  1. Medan bönorna lagar mat, hugga lök och vitlök. Du kan också rosta cuminfrön nu, om du vill. Värm en liten stekpanna över medelhög hög värme. Tillsätt kumminfrön och koka, skaka pannan då och då tills de luktar, väl rostade. Ta av värmen och lägg åt sidan. När frön är svala krossa dem i en mortel och pestle eller sätt dem i en liten återförslutbar plastpåse och krossa dem med botten av en liten stekpanna eller kastrull.
  2. Värm 1 tesked olja i grytan, lägg löken och 1/2 tesked salt. Koka, rör om ofta, tills löken är genomskinliga, ca 3 minuter. Tillsätt vitlök och koka, omrör, tills doftande, ca 1 minut. Lägg till kokta fava bönor och 4 koppar lager eller reserverad böna matlagningsvätska och koka. Minska värmen för att simma och laga mat tills smakerna smälter och bönorna faller ihop ungefär 10 minuter. Använd en handhållen mixer för att panna blandningen i grytan eller virvel i partier i en mixer. Virvel mycket längre än du tror att du behöver för att få soppan till en krämig konsistens.
  3. Lägg till mer lager eller matlagningsvätska för att skapa den tjocklek du vill ha. Smak och tillsätt salt, om det behövs.
  4. Ladla soppan i skålar, drizzle med en del fantastisk olivolja och strö med några rostade krossade kumminfrön.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 185
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 1,187 mg
kolhydrater 32 g
Kostfiber 10 g
Protein 13 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)