Vad är Miso och hur kan du använda det?

Gå bortom Miso soppa och njut av Miso i andra rätter

Miso är gjord av fermenterade sojabönor och är en tjock pastaformig substans som inte låter särskilt utsökt, men den har en stor umami-smak. Det är en viktig ingrediens för många japanska maträtter , inklusive den populära miso-soppen. Miso är brunaktig och något rödaktig i färg och smakar extremt salt och smidig på egen hand. Ta en liten bit om du är nyfiken, men miso är inte avsedd att ätas slätt ut ur behållaren som ett konditori som hummus.

Medan den vanligaste användningen av miso är i japanskt stil-miso-sopprecept , lägger miso också en unik smak av salladsdressing, såser och marinader, bakade tofu eller vegetariska rätter.

Eftersom miso är en fermenterad mat, är det en naturlig källa till hälsosamma probiotika (även känd som "de goda bakterierna") och är utmärkt för din matsmältning, men av den anledningen, se till att du aldrig tar med dig din misosoppa , eftersom detta dödar de friska bakterierna i miso. Värm bara tills det är varmt, utan att simma.

Varianter av Miso

Medan traditionell miso vanligtvis tillverkas av soja, kan miso också göras av korn , ris eller andra korn. Miso kan också se annorlunda utifrån hur lång tid det är tillåtet att fermentera och vissa regioner i Japan tenderar att specialisera sig i en viss sort. Olika typer av miso kan användas omväxlande i recept, och i allmänhet desto mörkare färgen desto starkare är smaken.

Om du hittar smaken obehaglig, leta efter vit eller gul miso snarare än en mörkare brun miso.

Traditionell japansk miso gjord av soja är glutenfri, men miso gjord av andra korn kan inte vara. Var noga med att läsa etiketterna noggrant om du följer en glutenfri diet.

I mataffären hittar du vanligtvis miso som beskrivs av dess färg eller ingredienser, som "röd miso", "vit miso" eller "bygg miso".

Ibland ser du även de japanska orden som skrivs på engelska på paketet. Om du är nyfiken på de japanska termerna för miso, här är några olika typer:

Var kan man köpa Miso

När du handlar efter miso kan du också hitta den som heter "miso pasta" eller "sojabönor pasta". Leta efter miso i plastkar i asiatiska livsmedelsbutiker eller kylskåpssektionen i din lokala hälsokostaffär.

De flesta större livsmedelsbutiker lager ett varumärke av miso som kommer i vita plastkarkar nära den veganska margarinen, kylt tofu, mejeriprodukter och vegetariska köttbyter . Vid asiatiska livsmedelsbutiker kan du kanske hitta en större mängd miso. Några av dessa kan komma i en förseglad plastpåse eller en klar plastruta.

Lagring Miso

Eftersom det är fermenterat, håller det mycket bra. Förvara den i kylskåpet i en behållare med en tät försegling och det blir bra i nio månader till ett år. Ljus miso har inte hållbarhet för de mörkare sorterna. För att vara säker bör du alltid vara uppmärksam på de bästa datumen.

Recept Med Miso

Medan den vanligaste användningen av miso är i japansk stil-miso-soppa , lägger miso också en unik smakupplevelse i såser och marinader, ramen eller grönsaksrätter. Du kan också använda den för att göra salladsdressingar i asiatisk stil, som detta recept på en smaskig miso dressing .

Om du gillar potatis och sås eller behöver något till toppen av din Thanksgiving Tofurky, prova den här femstjärniga krämiga miso-gravy som är smaklig och läcker. Ett annat roligt sätt att använda miso är detta miso-bakade tofu receptet , som kan avnjutas som en sida, kokas i en mängd vegetariska rätter eller helt enkelt fungerat som en smörgås.

Det finns några människor som njuter av en spridning av miso på deras morgon toast. Detta kommer att vara en fråga om personlig smak, eftersom det kan vara ganska salt. Men om du letar efter ett intressant alternativ till vegansk margarin eller näringsjäst på din skål, är det värt ett försök.