Vad är Larding?

Ordet larding är en kulinarisk teknik för att förbereda stora köttstycken där långa fettremsor väves genom köttet med hjälp av en nål som kallas en larding nål. Strimlor av fläskfettback används vanligtvis för larding, vilket är hur tekniken får sitt namn (eftersom lard är en form av gjord fläskfett).

Larding ökar köttets fuktighet när det lagar mat och lägger också till smak. Tekniken tenderar att användas vid rostning av kött , särskilt slankare köttstycken som annars skulle kunna torka ut när det stekas.

I grund och botten skulle fettplattor kylas på is för att göra dem fasta och sedan skivas i remsor som heter lardoons. Dessa remsor skulle gängas i köttet i slutet av en lång nål, ibland med hjälp av en sträng för att dra dem igenom.

Larding är en klassisk teknik som går tillbaka till en tid då köttet var mycket smalare och torktumlare än det är idag, så det var nödvändigt att tillsätta fett till köttet för att göra det mer fuktigt och smakfullt. Det är i grunden ett sätt att skapa konstgjord marmorering . Modernt kött har mycket mer marmor än i dagar av yore, så tekniken används inte riktigt mycket längre. Med det sagt kan larding vara användbar för att förbereda viltkött, såsom vilt, vilket är mycket smalare än nötkött.

En relaterad teknik, som kallas barding , involverar inläggning av steket med fettremsor innan de lagas.