Traditionell Påsk Seder Mat

Dessa livsmedel spelar en viktig roll vid bordet Seder

Den judiska semestern av påsken minns israeliternas exodus från slaveri i Egypten och firar deras befrielse samtidigt som de erkänner deras svårigheter. På ritualen Seder-en middag och service berättar de första två nätterna i de sju eller åtta dagars familjerna historien om påsk, som innehåller flera symboliska livsmedel. De flesta av dessa livsmedel finns på Seder-plattan som stolt sitter på bordet.

Maten används för att lägga till ett sensoriskt element för att påminna påskens historia. Detta leder till en djupare erfarenhet bortom orden och bönen.

Sederplattan

Sederplattan är ofta en specialplatta med sex utvalda utrymmen för var och en av de symboliska matarna. Vissa familjer har vackra silver- eller porslinskivor, medan andra kan använda en Seder-papperskorg, som kan dekoreras av hushållens barn eller köpas med imprintade mönster. Det sägs att en platta faktiskt inte krävs - du kan helt enkelt sätta ut en servett och placera de ceremoniella livsmedel på den om det behövs.

Oavsett vilken typ av Seder-platta som används, presenteras de symboliska livsmedel som är generellt desamma. Familjens tull varierar, så du kan uppleva ett annat urval av matvaror om du besöker vänner eller om du har en annan familjetradition.

Symboliska livsmedel på sederplattan

De flesta av de ceremoniella matarna till påsken presenteras på Seder-plattan och bör förberedas eller köpas i förväg.

Även om det finns variationer när det gäller representativa livsmedel finns det några saker som alltid är lika: lammbenbenet, ett ägg och pepparrot. Varje mat sitter i det utrymme som är märkt med sitt hebreiska ord.

Andra symboliska livsmedel

Förutom Seder-plattan finns det några andra saker som behövs för en ordentlig Seder. Matzoh, traditionellt osyrad bröd, placeras inte på Seder-plattan men har en framträdande plats på bordet. Tre bitar av matzoh placeras i en servetts veck som en påminnelse om det brådska som israeliterna flydde från Egypten, vilket ledde till att degen inte stod uppe. Två förbrukas under tjänsten, och en ( Afikomen ) är hemligt dold under tjänsten som senare kommer att finnas av barnen; vinnaren får ofta ett pris.

Påskmåltiderna kan variera från hushåll till hushåll, men en sak som de alla har gemensamt är att menyn inte inkluderar hametz , livsmedel som är förbjudna under semestern. Dessa är några livsmedel som är sura eller gjorda med ett förtvålningsmedel. Beroende på om Passover Seder-värden är Ashkenazi eller Sephardi, kommer de livsmedel som är tillåtna att skilja sig, till exempel kommer sephardiska judar att äta ris under påsken medan Ashkenasic inte kommer att göra det.

Förutom de traditionella matarna förbrukas fyra glas vin under tjänsten för att representera det fyrafaldiga löftet om återlösning, med ett speciellt glas kvar för profeten Elijah som "besöker" under Seder-måltiden.