Hur man färgar röda ägg för grekisk påsk

En gammal tradition som använder en enkel, naturlig färg

Att använda en naturlig färgämne för att skapa röda ägg är en integrerad del av en traditionell grekisk påsk . Medan ägg kan färgas finns andra färger i Grekland och kommersiella färgämnen tillgängliga, den här gammaldagsmetoden skapar en djup, rik röd färg och det är otroligt enkelt.

Det kan låta kontraintuitivt, men den grekiska hemligheten till röda ägg ligger i skinn av gula lök. Den har använts i generationer, så du kan vara säker på att den fungerar perfekt.

Den grekiska traditionen av röda ägg

På grekiska kallas de röda äggen kokkina avga ( KKK-Kavaja, uttalad KOH-kee-Nah ahv-GHAH ). De är kanske den ljusaste symbolen på påsktiden i Grekland. De representerar Kristi blod (den röda färgen) och återfödelsen (ägget).

Processen med att färga ägg är en del av många familjer påskferie tradition. De bakas sedan in i ett traditionellt påskbröd som heter tsoureki , används som dekoration och ingår i ett vanligt spel som kallas tsourgrisma .

Ingredienser och utrustning

Detta recept kommer att göra ett dussin röda ägg och kommer att ta nästan tre timmar, inklusive två timmar för att ägget ska svalna. Leda upp till ditt äggfärgsprojekt, spara lökskinn i en plastpåse i kylskåpet tills du är redo att använda dem.

Om du behöver ta bort skinn från nya lök, lagra de skinnfria löken i en glasburk eller plastpåse och placera den i kylskåpet.

Krukan är bättre luktskydd så att resten av maten inte suger upp smaken.

De skinnfria löken kommer att hålla i ungefär en vecka, så du vill hitta mat för att laga dem i. Hemlagad lök ringar är ett bra alternativ som snabbt tar hand om de flesta av dem.

Du behöver bara några vanliga köksredskap för ditt äggfärgsprojekt. Eftersom ingredienserna är helt naturliga behöver du inte oroa dig för att använda de saker du normalt lagar med. Du bör emellertid inte använda några porösa material (trä, keramik, plast, etc.) eftersom färgämnet kommer att fläcka dem.

Om ditt rostfria köksredskap och redskap kommer att färgas av färgen, tvätta dem med vanligt rengöringsmedel och en liten mängd klor. Skölj mycket bra.

Instruktioner

  1. Ta försiktigt bort allt material som fastnar på äggytan.
  2. Lägg i lökskinn och vit vinäger i en 1/2 kopp vatten i en rostfri kastrull och koka den. Sänk värmen, täck och simma i 30 minuter.
  3. Stryk färgen i en glasskål och låt den svalna till rumstemperatur. Vid denna tidpunkt kommer färgen att vara orange, så låt den inte slänga dig.
  4. I en rostfri kastrull, tillsätt den kylda, ansträngda färgen och ägget. Äggen ska vara i ett lager och helt täckt av färgämnet.
  5. Koka upp över medelvärme. När du kokar, minska värmen till låg, täck och simma.
  1. Den tid som behövs för färgningstid kommer att påverkas av äggets ursprungliga färg. Börja kolla efter färg på 12 till 15 minuter. Koka inte längre än 20 minuter (se steg 7 om de inte är röda nog). När ägget är rätt färg fortsätt till steg 8.
  2. Om ägget inte är tillräckligt rött efter 20 minuter måste du stoppa matlagningen men kan fortsätta att färga dem. För att göra det, lämna dem i potten och ta bort det från värme. När potten har svalnat nog, lägg den i kylskåpet och låt den sitta tills önskad färg är uppnådd.
  3. Ta bort ägget med en skivad sked och svalna på ställen.
  4. När ägget är kallt och kan hanteras, belägg dem lätt med olivolja och polera varje ägg med en pappershandduk. Kyl tills det är dags att använda.

Tsougrisma: Det röda ägg påskspelet

Röda ägg är nyckeln till ett roligt spel som heter tsougrisma .

Det tester både äggens styrka och spelarnas strategi. Ordet tsougrisma betyder "clinking together" eller "clashing." På grekiska är det τσούγκρισμα, och uttalas TSOO-grees-mah .

Spelet kräver två spelare och två röda ägg. Målet är att spricka motståndarens ägg utan att spricka din egen.

För att spela spelar varje spelare ett rött ägg, och man tappar änden av henne eller hans ägg lätt mot slutet av den andra spelarens ägg. När ett ägg slutar knäckas, använder personen med det rena ägget samma ände av ägget för att försöka knäcka den andra änden av motståndarens ägg.

Spelaren som framgångsrikt sprickar i båda ändarna av motståndarens ägg förklaras vinnaren. Det sägs att vinnaren kommer att ha lycka under året.

Det finns inga regler om vilken ände av ägget att trycka först, hur man håller det, eller hur man knackar på ägget mot det andra. Det har aldrig varit en metod som har visat sig fungera varje gång.