Påskägg: Historia, Symbolism och Holiday Tradition

Hur ägg blev en del av påsk Traditionen

Påsk är en religiös helgdag som firar Kristi uppkomst, men vissa av påsktullen, som påskägget, kommer troligen från hedenska traditioner. Medan för kristna är ägget symboliskt för Jesu Kristi uppståndelse som representerar hans uppkomst från graven, har ägget varit en symbol sedan kristna ens började fira Jesu uppståndelse.

Ägget som ett symbol i historien

De forntida egyptierna, perserna, fenicierna och hinduerna trodde att världen började med ett enormt ägg, så ägget som en symbol på det nya livet har funnits för eoner.

Uppgiften kan variera, men de flesta kulturer runt om i världen använder ägget som en symbol för nytt liv och återfödelse.

Sedan påsken är på våren är semestern också en firande av denna årliga förnyelsestid när jorden återupprättar sig efter en lång, kall vinter. Ordet påsk kommer till oss från norrmännen Eostur, Eastar, Ostara och Ostar , och den hedniska gudinnan Eostre, som alla omfattar säsongen av den växande solen och den nya födelsen. Ägget har blivit synonymt med vårens ankomst.

Ägget som ett symbol på påsken

Ur kristen perspektiv representerar ägget Jesu uppståndelse. Den första boken för att nämna påskägg med namnet skrevs för 500 år sedan. Ändå hade en nordafrikansk stam som hade blivit kristen mycket tidigare haft en sedvanlig färgning av ägg på påsken. Långa hårda vintrar menade ofta lite mat, och ett nytt ägg för påsk var ganska ett pris. En notering i Edward I of Englands hushållskonton visade en utgift av arton pence för 450 ägg att vara guldbladiga och färgade för påskgåvor.

En annan orsak till att ägg blev en symbol för påsken är det tidigt, kristna avstod från att inte bara äta kött utan också eliminerade ägg under Lenten-säsongen före påsken. Påsken var därför den första chansen att njuta av ägg och kött efter den långa avhållandet.

Det är dock intressant att notera att ägg spelar nästan ingen roll i påskfesten i Mexiko, Sydamerika och indianska indiska kulturer.

Traditionen att dekorera ägg

Övningen av att måla ägg går tillbaka till antiken då dekorerade skal var en del av vårens ritualer. Istället för kycklingägg användes dock strutsägg. De första kristna att anta denna tradition var från Mesopotamien, och de färgade sina ägg röda, till minne av Kristi blod. Metoder inkluderar att använda lökskinn och placera blommor eller blad på skalen innan de dör för att skapa mönster. Östeuropeiska länder använder vaxbeständig batik för att skapa mönster genom att skriva med bivax. Idag är färgämnen vanligast.

Att dekorera små nakna trädgrenar för att vara "påskäggträd" har blivit en populär sed i USA sedan 1990-talet.

Ägget används i spel

Vi är alla bekanta med den typiska påskäggjakt, men andra länder har olika traditioner med påskägget. Vissa europeiska barn går från hus till hus tigger efter påskägg, som Halloween trick-or-treaters. Kallat pace-egging, det kommer från det gamla ordet för påsk, Pasch.

Ett annat spel är påskäggsrullen, som Vita huset håller varje år. Äggvalsningen är en symbolisk återuppgift av den rullande väggen från Kristi grav.

Olika länder har sina egna spelregler - på Vita huset gräset, till exempel, trycker barnen sina ägg med en träsked, medan i Tyskland rullar barnen sina ägg ner ett spår av pinnar.

Andra påsk symboler

Förutom ägg är påsken fylld med bilder av kaniner, baby kycklingar och liljekloror eftersom de är alla symboler för återfödelse. Påskkaninen uppstod till exempel som en symbol för fertilitet, på grund av hare och kanins snabba reproduktionsvanor. Det är också en del av tysk luthersk folklore där "Easter Hare" bedömde barns beteende i början av Eastertide-säsongen.