Stovetop Steamed Rice

Justering av mängden vatten ger olika resultat

I de amerikanska livsmedelsbutikerna innehåller de flesta paket med vitt ris instruktioner för en hybridmetod för matlagning som parbolerar kornen vid en simning innan några få minuter ångas efter det att de flesta kokvätskan avdunstar. Detta kan spegla ett antagande att de flesta amerikanska kök inte har en risugn, stovetop-apparaten som gör det lätt att ångra ris.

Som med grönsaker skiljer mängden vatten processen mellan kokning och ångning .

Kokade risrester är helt nedsänkt i vätska för tillagningstiden, medan ångat ris är beroende av värmen av fångade ångor för att mjukna kornen. Du kan producera fluffigt, ömt ångat ris på spisen genom att justera mängden vatten du använder.

Kokad vs ångad

Kokt ris tenderar att producera ett fastare, mer distinkt korn, och fungerar bättre med långkorniga sorter som basmati . Ångning visar ett stickigare ris som fungerar bra för sushi eller rätter som kan ätas med ätpinnar och kräver generellt ett kortare ris, som spanska Valencia eller Calrose.

Förberedelsestips

Sköljning av ris kan skölja bort några av näringsämnena, särskilt med ris märkt "berikat". Sköljning avlägsnar dessutom extra stärkelse och resulterar i olika korn. Skölj ris i två eller tre vattenförändringar tills det är klart, utan mjölk, när du vill hålla kornen separata och fasta.

För en mjukare konsistens eller kortare tillagningstid kan du suga upp ris i 30 minuter innan du lagar mat. Detta bevarar en del av aromen och smakerna av de längre kornsorter som jasmin.

Rice-to-Water Ratio

För att ånga ris med standardstovetop simmer-metoden för de flesta mellan- och långkorns sorter, börja med ett förhållande 1: 2.

Till exempel, en kopp okokt ris, som tjänar två till tre personer, behöver 2 koppar vatten.

Koka upp vattnet och tillsätt riset, saltet efter smak och smör eller olja, om så önskas. Minska värmen till låg och täck potten. Smaka på riset i 20 minuter utan att lyfta locket. Ta bort potten från värmen och låt den stå i ytterligare fem minuter. Fluff riset med en gaffel och servera.

För att få ett stickigare resultat med mellankort till kortkornigt ris, minska mängden vatten till ett 1,25 förhållande. Till exempel 1 1/4 koppar vatten för 1 kopp ris. Kombinera vattnet och riset i en kastrull med ett tätt passande lock och rör om. Låt vattnet koka och koka, avtäckt, tills vattennivån faller under risets yta, ca 5 minuter. Minska värmen till låg och täck potten. Smaka på riset i ytterligare 15 minuter utan att lyfta locket. Ta bort potten från värmen och låt den stå i ytterligare fem minuter.

anteckningar

Brunt ris kräver ungefär hälften mer vatten och dubbelt tillagningstiden. För att uppnå risottoens signaturkrämighet, lägger kockar ett 4: 1 förhållande av vätska till riset i intervaller som punkteras genom konstant omröring. För kokt ris, en mer standardberedning i indisk mat, börja med tillräckligt med vatten för att täcka riset med ytterligare en tum eller två, vilket håller det med måttlig kokning under hela tillagningstiden.

Töm helt av eventuellt kvarvarande vatten när riset når önskad textur.