Förvälla

Denna metod pf Partiell matlagning är viktig för kakor

Parboiling är en metod för att delvis laga mat i kokande vatten. När ett recept kräver parboiling hänvisar det till partiell kokning av en ingrediens tills den är mjuk men inte kokad genom. Parboiling skiljer sig från blanchering genom att efter parboiling sköljer du maten under kallt vatten, koka det vidare eller förvara det för senare användning. däremot kräver blanchering inte en kall sköljning eller ett bad.

Användning för parboiling

De flesta recepten kräver parboiling för att säkerställa att ingredienserna som tar längre tid att laga mat kommer att vara mjuka eller helt färdiga. Leaf.tv noterar exempelvis att parboiling minskar den totala koktiden för många potatisberedningar. Parboiling potatis gör det lättare "att uppnå krispiga kanter med fullt kokta, fluffiga interiörer än om du började med rå potatis," tillägger Leaf.tv. "Parboiling tvättar bort några av de enkla sockerarter som finns i potatisen, vilket resulterar i en gyllene skorpe snarare än en mörkare brun."

En annan instans där du kan använda parboiling är med en grönsaksteg som innehåller morötter. Morötterna kommer sannolikt inte att kokas helt om du bara rör-stek dem tillsammans med andra ingredienser. När du parboilar morötterna före tiden, innan du slänger dem i stry-frygen med de övriga ingredienserna, är den orangefärgade grönsaken mycket mer sannolikt att den kokas genom och ömt efter att du har lagat maträtten.

Dessutom kan du använda parboiling för att laga ris. Ris som just har skördats i allmänhet blötläggs i vatten och sedan parboiled, vilket hjälper spricka hårda skrov. Parboiled ris är lättare att bearbeta för hand och har också bättre näringsvärde, eftersom processen med parboiling driver näringsämnen som tiamin från kli till endospermen.

Parboiled ris kokar också snabbare och är mindre benägna att förstöra än rå ris.

Hur Parboil

Parboiling är en enkel process. Fyll först en kruka med tillräckligt med vatten för att täcka den ingrediens du tänker parboilera. Koka upp vattnet medan du förbereder ingrediensen - receptet kan kräva skivor eller kuber, eller du kan paraffinera hela ingrediensen. Medan vattnet kokar placerar du matvaran i vattnet för att laga mat. Längden av tillagningstiden beror på matvaran och matlagningsmetoden du använder senare. Följ receptens instruktioner för tillagningstid och önskad textur. När du har nått nivån av mjukhet, dränera det kokta vattnet och kör omedelbart kallt vatten över maten för att stoppa matlagningsprocessen och behåll färgen och konsistensen. Ställ maten åt sidan tills du är redo att använda den.