Pan De Tres Puntas Recept

Pan de tres puntas är en specialitet i Arequipa, en dramatiskt vacker stad i södra Peru som omges av tre dramatiska vulkaner (läs mer om Arequipa här). Pan de tres puntas är ett triangulärt bröd ( tres puntas = tre poäng) med en krispig skorpa, som ofta är förberedd i en stor träbrännande leraugnar, vilket ger det samma lite förkolnade utseende och smak som vedeldad pizza . Den trekantiga formen av brödet är tänkt att likna El Misti, den största vulkanen med utsikt över Arequipa.

Du kan använda en kombination av en mycket het ugn, en pizza sten (eller varmt bakplåt) och pannan för att skapa din egen "vedeldad ugn". Formningen av degen och den höga värmen hjälper det här brödet att snabbt blöta upp och bilda det karakteristiska ihåliga centret.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Lös upp jästen i en kopp av vattnet.
 2. Tillsätt mjöl, salt, socker och smält smör till skålen av en stående mixer eller till en stor blandningsskål. Rör om att blanda ingredienser lätt.
 3. Under omrörning tillsätt gradvis 1 kopp vatten med upplöst jäst. Tillsätt en andra kopp vatten gradvis, blanda degen samtidigt. Fortsätt tillsätt små mängder vatten tills degen kommer ihop och kan knådas.
 1. Knippa degen kraftigt (med en degkrokfästning om du använder en stående mixer) tills den är jämn och stretchig och håller inte fast i disken eller skålen. Lägg till mer vatten efter behov om deget verkar torrt. Det bör ta ca 8 minuter att knäda degen i en mixer och ca 20 minuter för hand.
 2. Täck skålen med plastfolie och låt degen stiga till dubbelt i bulk (eller över natten i kylskåp).
 3. Dela degen i 12 lika delar. Rul varje bit i en slät boll och låt vila i 5 minuter.
 4. Förvärm ugnen till 425 F. Om du har en pizza sten, lägg den i ugnen.
 5. Placera varje boll i en cirkel på disken (du kan arbeta med hälften av bollarna i taget om du inte har mycket utrymme). Använd en rullpinne för att rulla degkretsen i platta, ca 6 tum långa cirklar. Låt degen cirklar vila i 5 minuter så att gluten kan slappna av något.
 6. Med sidan av din hand trycker du på en V-form i rullen, med punkten V i botten av degens cirkel. Vik de två sidorna av deg som är till höger och vänster om "V" i mitten och tryck lätt ner. Vänd på rullen och lägg den på en bakplåt kantad med pergamentpapper. Upprepa med återstående rullar. Lätt täcka rullarna med plastfolie och lägg åt sidan på en varm plats för att stiga i 1/2 timme.
 7. Förvärm ugnen till 500 F medan rullarna stiger. Strax före bakning av rullarna, sätt på pannan. Placera rullar i ugnen (direkt på pizzastenen, om den används) ungefär 1/3 av vägen ner från toppen. Kasta några isbitar på ugnslocket samtidigt för att skapa ånga.
 1. Baka rullar i ca 10 minuter, titta noggrant, eller tills de är puffed och lite charred på platser. Om de verkar ha matlagning för mycket på toppen, stäng av pannan.
 2. Ta av från ugnen och låt svalna. Servera varmt med smör.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 45
Totalt fett 2 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 3 mg
Natrium 506 mg
kolhydrater 6 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)