Ellens Falafel Med Inlagda Grönsaker & Minted Citron Yoghurt

Denna färska bondens marknadsdrivna ta på den klassiska falafelsmörgåsen kommer från kock Todd Gray och hans fru Ellen Kassoff Gray, i Washington DCs berömda Equinox-restaurang. Medan han bodde i Israel efter college, föll Ellen svårt för falafel. Detta recept är en hyllning till den ikoniska smörgåsen. (Känn inte skakad av listan över långa ingredienser - förbereda de betade grönsakerna snabbt och enkelt, och de är avsedda att göras framåt.)

Ellen: Min kärleksaffär med falafel började i Israel år 1987 när jag upptäckte det för första gången i en butik i Tel Aviv. Motmannen skulle spotta ut otåligt, "hackad sallad? Hackad sallad? " Jag trodde det innebar sallad, vilket innebar att den strimlade sallat och tomaten var sallad, men kom in i att det var en blandning av tärnade inlagda grönsaker. Några år senare var Todd och jag i en falafelbutik i New York och motmannen hissade på mig, "Hackad sallad? Hackad sallad? "Och jag visste genast att han var en israelisk. Det tog mig tillbaka.

Todd: Den sura naturen hos de betade grönsakerna kompletterar verkligen de friterade kikärterna i falafellen. Grönsakerna förbättras i smak efter att de har marinerat i minst 24 timmar och smakar bäst vid rumstemperatur, så planera framåt.

Gör det Parve: Byt ut den minted citron yoghurt för hummus och en duggregn av tahini . Eller kolla in Greys förslag till kryddningsalternativ (se Topping Off Falafel) nedan.

Recept reprinted med tillstånd från The New Jewish Table av Todd Gray och Ellen Kassoff Gray (St Martin's Press, © 2013).

Vad du behöver

Hur man gör det

Pickle grönsakerna:

 1. Kombinera vattnet, ättika, socker, pepparkorn, koriander, fänkål, vikblad, timjan och vitlök i en medelstora kastrull. Koka över hög värme; Ta omedelbart av från värmen och lägg åt sidan för att kyla vid rumstemperatur.
 2. Kombinera kål, morötter och lök i en stor, värmebeständig skål, tillsätt jalapeño om du använder, och kasta grönsakerna för att blanda bra.
 3. Häll betningsvätskan genom en meshfilm i en annan kastrull; kasta kryddorna. Låt vätskan återkokas och häll den sedan över kålblandningen. rör om försiktigt för att blanda. Täck skålen och kyla tills grönsakerna är betade - i minst 24 timmar och upp till 3 dagar.

Gör falafel:

 1. Förvärm ugnen till 300 ° F. Blanda falafel enligt förpackningsanvisningarna. Rula falafelblandningen i valnötstorlekbollar, platta varje litet i handflatan.
 2. Häll 3 tums olja i en tung kastrull. Värm oljan till 325 ° F över medelvärme (mät på en godistermometer). Arbeta i satser som lämpligt för den panna du använder, steka falafel i den heta oljan, vrid en gång till gyllenbrun och kokta genom 3 till 4 minuter per sida.
 3. Medan falafelkokaren ordnar pitas på ett bakplåt och lägg i ugnen för att värma.
 4. Använd en slitssked, överför falafel till en pappershanddukfodrad tallrik och strö lite salt och peppar.
 5. För att servera, sked lite minted citron yoghurt in i botten av varje pitahalva, sedan sked i några grönsaker, dela lika, och lägg till 3 falafel. Dot lite lökmarmelad över toppen om du vill.

Minted citron yoghurt: (gör 1 kopp)

 1. Placera 1 kopp vanlig eller vaniljfett yoghurt i en liten skål (Ellen favoriserar vanilj).
 2. Lägg till 3 finhackade färska mintblad, ½ tesked nykryddad citronskal, 1/2 tesked färskpressad citronsaft, 1/4 tsk honung (om du använder vanlig yoghurt) och en sprinkling varje salt och svartpeppar .
 3. Vispa ihop tills det är förenat täck och kyld tills det är klart att servera.

Topping Off Falafel

Todd: Jag gillar att ge en komplex blandning av smaker i denna smörgås, lägga till jalapeño paprika till de inlagda grönsakerna för en kryddig accent och avsluta det hela med en sprinkling av Vidalia-lökmarmelad - ett kryddor som jag köpte.

Mintad yoghurt gör ett uppfriskande dressing, men du kan också bara ta lite hummus och / eller tahini och puré den med lite färsk vitlök och lite vatten och salt.