Ångning: Fuktig varmlagningsmetod

Matar mat med ånga

Ångning: Fuktig värmekokning

Ångkokning är en fuktkokningsteknik som använder varm ånga för att leda värmen till matvaran.

När vattnet är uppvärmt förbi 212 ° F-märket, slutar det att vara vatten och blir till ånga. Ångkokning har en fördel framför metoder som att koka eller till och med simma är att det inte finns någon agitation, så det är mildare på känsliga saker som skaldjur. Och eftersom det inte kräver att maten ska nedsänkas, undviker den förlusten av näringsämnen genom utlakning.

Det lagar sig också relativt snabbt.

Intressant är ångens maximala temperatur också 212 ° F, precis som vatten. Men i motsats till vatten kan ånga tvingas överskrida denna naturliga temperaturgräns genom att trycka på den. Ju högre trycket desto varmare blir ångan. Matlagning med trycksatt ånga kräver specialiserad utrustning, men är vanligtvis inte tillgänglig för början kocken .

Matlagning med ånga

Ångkokning kan göras på en spishäll, med en kruka med en liten mängd vätska som bringas till en simmer. Föremålet som ska kokas placeras sedan i en korg som är upphängd ovanför vätskan och krukan täckt.

Den heta ångan cirkulerar genom grytan och lagar maten mycket snabbt. Denna teknik är känd som "kammare ångande". De bambu ångkokare som används i asiatisk mat är ett exempel på en rums ångbåt.

Steaming Grönsaker

Grönsaker, potatis och jämnt ris kan kokas med ånga.

Vissa grönsaker som broccoli och blomkål kan vrida soggy när de simmade, så ångkokning är en utmärkt alternativ matlagningsmetod.

Ångande fisk

Ångkokning är särskilt väl lämpad för att laga fisk. Med kammaren ångkokas kokvätskan (vanligtvis en buljong, lager eller vin) och aromatiska örter försiktigt.

Den fuktiga miljön inuti facket hjälper till att hålla fisken saftig.

Fisk och skaldjur kan också ångas i sina egna juicer. Musslor kokas ofta i en stor, täckt kruka med en mycket liten mängd vin. När potten värmer upp kokar musslorna i ångan från sina egna juicer, som sedan kombinerar med vinet och andra ingredienser för att skapa en smakfull sås.

Matlagning en Papillote

En annan teknik för att laga mat med ånga är känd som matlagning och papillot eller "i papper". Denna metod används ofta för att laga fisk , och innebär att maten omsluter sig i ett parchmentpapper eller foliepaket. Detta paket värms sedan, så att varan inuti kokar i sin egen ånga.