Serbisk Roasted Eggplant Pepper Spread (Ajvar) Recept

är en serbisk rostad aubergine-sötpepparblandning, ibland kallad vegetarisk kaviar.

Den kan mosas eller lämnas tjock, beroende på personlig smak, och serveras som en smak, grönsak eller spridning på vitt bröd i landstil som pogacha som en aptitretare. Dess rökiga smak är en bra match för grillade eller rostade kött, särskilt lamm.

Ajvar serveras också typiskt med cevaps korv , även känd som cevapcici , och ett bröd som kallas lepinje . Ryssarna kallar denna aubergine kaviar eller ikra som betyder kaviar och är samma ord för fiskro. För mer om äkta fisk-äggkaviar läs detta .

Du kan variera detta recept genom att lägga till choklad varmröd chili och lök och ersätta citronsaft med rött vin eller rödvin vinäger. Bulgariska kiopoolu är likartad men den använder gröna paprika istället för röd paprika och tomater läggs till.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm ugnen till 475 F. Placera tvättade äggplanter och paprika på ett bakplåt med en läpp för att fånga några juice och steka tills deras skinn blister och sväng svart, ca 30 minuter.
  2. Placera grillade grönsaker i en värmebeständig skål. Skydda med plastfolie och låt dem ånga i 10 minuter.
  3. Skala av och kasta bort svarta skinn, stjälkar och frön.
  4. I en stor skål, mosa eller hacka grönsaker, beroende på hur smidig eller tjock du gillar din ajvar. Smaka med salt och peppar. Tillsätt vitlök och citronsaft och torka i olja, omrör hela tiden.
  1. För att servera, överför till glasskål och strö med hackad persilja för garnering, om så önskas. Butik täckt och kylt i upp till 1 vecka.

Mer serbiska aptitretare Recept

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 260
Totalt fett 19 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 13 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 11 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 8 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)