Polsktorkat Mushroomsoppa Recept - Zupa Grzybowa

Denna traditionella hjärtliga köttlösa soppa, som kallas zupa grzybowa på polska, är en nationell kulinarisk skatt. Svamp jägare (läs om min farfar s hemliga svamp spot här), som söker borowiki svampar på hösten, torka dem för användning året runt. Soppan kombinerar torkade, rekonstituerade svampar (helst polskborowiki men italiensk porcini är en bra ersättning), lager och antingen kokta med korn eller serveras med kluski (polska nudlar) och färdig med gräddfil före servering.

Om det görs med vegetabiliskt lager , är denna svamp soppa perfekt för fastande, när inget kött är tillåtet, som Lent. På julafton i vår familj, efter att ha delat skivan känd som opłatek med varandra, är vår första kurs denna svampsoppa med kluski. Vi kanske inte har de traditionella 12 kurser för vår wigilia middag, men svamp soppa, pierogi och stekt fisk är tre saker som är oumbärliga för vår fest.

Denna soppa är representativ för sura soppor som är populära hos östeuropeiska - Slovakerna, Rusyns och Ukrainarna har sina machanka , rumänerna har sin ciorba , polerna och ryssarna har sina barerzcz, żurek, chłodnik och så vidare. Läs allt om polska soppor. Här är fler östeuropeiska svamprecept.

Här är steg-för-steg-instruktioner för att göra polsk svampsoppa.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kombinera svamp och varmvatten i en stor, värmebeständig skål. Låt stå 1 timme. Med dina fingrar, arbeta svampar för att släppa ut eventuella grus. Låt stå till mycket smidig, ca 1 timme längre.
  2. Lyft svamp från vätskan. Skär sopp i stora bitar och lägg åt sidan. Reservskål med blötläggningsvätska.
  3. I en 5- till 6-kvarts kruka, kombinera lager och hackad svamp. Häll reserverad blötvätska i potten, var noga med att inte störa grit i skålen.
  1. Skölj och dränera korn och lägg till potten, om den används. Täck och koka. Minska värme och simma, täckt tills korn är ömt till bettet, ca 1 timme.
  2. Obs! Om du gör soppan framåt, häll den här och ta det lugnt till över natten. Uppvärm att simra och fortsätt med nästa steg.
  3. Blanda gräddfil med mjöl och humör i en medium skål genom att vispa i en liten varm soppa. Häll innehållet i skålen i varm soppa, whisking ständigt på medelhög värme tills det kommer att koka. Justera kryddor.
  4. Avlägsna från värme och skänk till varma skålar. Servera med kluski nudlar, om så önskas. Garnera med gräddfil och persilja, om så önskas.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 227
Totalt fett 13 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 34 mg
Natrium 325 mg
kolhydrater 24 g
Kostfiber 3 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)