Snabb serbiskt Kajmak Recept

Detta snabba kajmakrecept är ett tillfredsställande ersättare för den traditionella produkten, som beskrivs nedan, vilket sällan beredas längre eftersom det kräver användning av unpasteuriserad mjölk som blir allt svårare att hitta.

Traditionell kajmak är en "ny" (obehandlad) ost som görs genom att koka opasteuriserad, ohomogeniserad (rå) ko eller fårmjölk och sedan hälla den i brett, grunda skålar som kallas ka rlice .

När mjölken svalnar, stiger krämen och bildar ett tunt skikt på ytan som avskummas och placeras i saltade skikt i ett litet träbadkar som kallas cabrica . Koknings- och skimmingproceduren upprepas många gånger tills karet är fullt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Pressa fetaost genom en sikta.
  2. I en stor skål, slå ihop siktad ost, gräddfil och grädde ost tills alla ingredienser är släta. Kyla.
  3. Låt komma till rumstemperatur före servering.

Hur man serverar Kajmak

Det serveras ofta med pogacha (enkelt vitbönsbröd ) eller majsbröd ( proja ) eller som aptitretare på platt bröd ( lepinja sa kajmakom ). Men du kommer också att se det smälta på Balkanversionen av en hamburgerpatty ( pljeskavica sa kajmakom ) eller helt enkelt undangömt i pitabröd med cevapcici- korv .

Men räkna inte ut det i kokt nötkött eller kalvkött ( ribic u kajmaku ) eller i Karađorđeva Steak , skapad av den serbiska kocken Milovan Mića Stojanović.

Ett annat sätt att servera kajmak är i popara, en maträtt med kvarvarande eller färskt bröd, hård ost, kajmak och mjölk eller vatten. Det är en stor måltid serveras ofta till frukost.

Mer om Kajmak

Om du aldrig smakat kajmak, stavad kaymak , är det svårt att beskriva smaken. Beskrivningen av texturen är lätt - den är lätt, fluffig och liknar gräddeost. Bara det smakar inte som gräddeost. Det smakar svagt av en starkare ost men samtidigt är det sött. Vissa jämför det med clotted cream.

Denna nya, unaged eller färskost med en hållbarhetstid på cirka två veckor är inte bara vanlig i Serbien som förrätt eller serveras med bröd istället för smör, men också i andra delar av Mellanöstern, Balkan, Iran, Afghanistan , Indien och Turkiet, det går bara med olika namn.

När kajmaket får mogna har det en starkare, skarpare salt smak och är gul i färg med en hållbarhetstid på cirka sex månader och kallas korsning . Det används ofta för en salig bakverk ( pita ) som kallas gibanica .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 145
Totalt fett 14 g
Mättat fett 8 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 43 mg
Natrium 147 mg
kolhydrater 3 g
Kostfiber 0 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)