Vad är en fruktkomposit?

Denna fruktfyllda efterrätt kan serveras varma eller kylda

En färgglad fruktkompote bringar en avslappnad eller semestermåltid till en utsökt slut, om det är av egen smak eller i kombination med andra desserter. I kulinariska konster hänvisar en komposit till färsk, konserverad eller torkad frukt som har stuvats i socker sirap och andra smakämnen.

Frukten i en kompote är skuren i bitar. När en komposit är gjord med torkad frukt, är frukten vanligen blöt i vatten först för att mjukna den.

Komposituppskrifter inkluderar ibland vin, brandy, rom eller likör. Fruktkompot framställs ofta av kombinationer av fikon, päron, äpplen, plommon, bär och rabarber. Kompositrecept innehåller vanligen andra aromämnen, såsom vanilj, kanel, citrusskal och nötkött .

De serveras nästan alltid med tjock frukt i blandningen. En renad fruktblandning betecknas bättre som en coulis. Komposten är avsedd att genast genast, även om den kan kylas under en kort tid.

Hur man gör en enkel fruktkomposit

Det finns gott om recept för fruktkompot på internet, och det är klokt att följa ett specifikt recept, men i allmänhet kräver en enkel fruktkompot ett urval av färsk frukt, konserverad frukt eller mjukade torkade frukter. Du kasta frukten i en kastrull eller gryta och tillsätt lite vätska, antingen juice, vin eller sirap, för att få saker att gå. Var försiktig med att du inte lägger till för mycket vätska eftersom frukten kommer att släppa ut sin egen fuktighet när den värmer.

Om någon av frukterna är sursmakande borde du lägga till socker i potten. Lägg till mer smak med ingefära, kanel eller vanilj till smak. Smäll frukten i potten, rör om och om och försök att inte krossa all frukt. Omkring 15 minuter senare blir din kompote tjock och klar att komma ifrån värmen.

Hur man serverar fruktkomponenter

Komponenterna är utsökta och serveras alla som en efterrätt i slutet av en måltid. De serveras vanligtvis varmt men kyls ibland. De kan också användas som stjärnrediens i andra rätter. Här är några sätt att inkludera fruktkompot i din meny:

Kompositionshistoria

Termen compote kommer från franska ordet för blandning. Denna dessert härrörde från det medeltida Europa. Då, som nu, var efterrätten enkel att förbereda. Konceptet kompotes har ändrats lite sedan det uppfanns. Komponenter finns i köket i de flesta länder.