Fleur De Sel: Saltet av kungar och drottningar

Fleur de sel (uttalad "flure-de-SELL") är en sällsynt och dyr form av havssalt som skördas i delar av Frankrike. Navnet fleur de sel är från franska för "blomma av salt".

Salt är ett vanligt mineral på vår planet, och det mesta av saltet som används i matlagningen antingen grävas ur marken, på samma sätt som kol eller andra mineraler extraheras eller extraheras genom en teknik som liknar fracking där färskt vatten pumpas in i marken ovanför en saltinsättning.

Saltet löses upp i vattnet och det saltmättade vattnet pumpas sedan ut och indunstas på stora, uppvärmda pannor.

Båda dessa metoder är relativt enkla, om än utförda i stor skala.

Fleur de sel produceras av en process som är betydligt mer komplicerad, vilket innebär att man samlar det tunna skiktet av salt som stiger till ytan av grunda pooler av havsvatten längs Frankrikes kust, främst men inte exklusivt i Bretagne-regionen. Liknande avancerade havssalter produceras i delar av Spanien, Portugal och Storbritannien

En användbar analogi kan vara att tänka på dykare kammusslor som samlas för hand av en människa som bokstavligen dykar till havsbotten för att samla dem i jämförelse med vanliga kammusslor som skördas av en båt som drar ett nät bakom det för att skopa dom upp.

Fleur de Sel: Sällsynt och Elusive

Eftersom det bildas naturligt under vissa väldigt begränsade väderförhållanden, och eftersom det måste skummas av för hand, är fleur de sel enligt någon uppskattning en extremt dyr produkt som kostar $ 30 per pund eller ännu mer.

Denna höga kostnad innebär att fleur de sel inte ska användas som vanligt kryddor. Tänk istället på fleur de sel som nästan en garnering eller krydda. Ett par kryddor av fleur de sel sprinklade över en maträtt precis innan du serverade lägger till en smak av smak, visuell överklagning och jämn textur.

Här finns en 4,4 oz behållare av fleur de sel (ca 125 gram) skördad i kustnära delar av södra Frankrike, nära där Rhônefloden möter Medelhavet.

Detta kommer att sätta dig tillbaka om $ 9, vilket är faktiskt ganska rimligt så länge du förstår att du köper en smakfull och avancerad garnering. Du skulle inte, till exempel, vilja använda denna produkt för att salta ditt pastaprodukter.

Efter att ha fått en stash of fleur de sel, kommer du att vilja använda den noggrant. För en sak är det mycket känsligt och snabbt löses upp, så det borde verkligen läggas till en maträtt omedelbart före servering. Du kommer fortfarande smaka på det efter det att det löser sig, men du kommer inte att se det eller känna sin utmärkta struktur.

En intressant användning av fleur de sel sprinklar den på godis, till exempel karameller eller andra söta föremål, som creme brulee , som både ökar och kontrasterar sötmen.

Det är bäst att förvara fleur de sel i ett glas- eller porslinbehållare (dvs. en burk) med lock.

Se även: Kosher Salt och jodiserat salt