Saganaki: Pan-Seared Greek Cheese Recept

Med tanke på hur läcker det är är saganaki ett överraskande enkelt grekiskt recept, åtminstone i grundformen. Det finns många variationer där ute, men den enkla ostversionen är oerhört populär. Saganaki är skrivet som σαγανάκι på grekiska och uttalade sah-ghah-NAH-kee .

Receptet tar sitt namn från den panna i vilken den är gjord: Sagani, en tvåhanterad panna gjord av många olika material. Om du inte har eller kan inte hitta en sagani, kan du använda en liten paella-pan, en liten gjutjärnspanna eller till och med en oval au gratinrätt.

Servera saganaki som en aptitretare, hors-d'oeuvres, eller som en del av en måltid som består av en mängd mezethes eller aptitretare. Saganaki går bra med ouzo eller vin, oliver, grönsaker mezethes, tomater och crusty bröd.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skär osten i skivor eller kilar 1/2 tum tjock med 2 1/2 till 3 tum bred. Varje skiva måste vara tjock nog att den inte smälter under tillagningen.
  2. Fuktar varje skiva med kallt vatten och muddar det i mjölet. Skaka av allt överskott mjöl.
  3. Värm ca 1 matsked oljan över medelhög värme i en sagani eller liten tungbottenpanna. Gjutjärn fungerar bäst.
  4. Seara varje ostskiva i den uppvärmda oljan tills den är gyllenbrun, flip skivan halvvägs genom att bruna båda sidorna jämnt.
  1. Servera hett med en sista minuts pressning av citronsaft .

Varianter och tips

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 373
Totalt fett 27 g
Mättat fett 15 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 71 mg
Natrium 659 mg
kolhydrater 14 g
Kostfiber 2 g
Protein 19 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)