Vad är halloumiost eller "grillning ost"?

Undrar du om att laga mat med denna unika grekiska fårmjölksost?

Halloumi-ost, som ibland kallas "grilla ost", gör sitt sätt på listan över populära mattrender - och med god anledning! Halloumi-ost är en utsökt och unik grillbar ost. Läs vidare om vad som är halloumiost, matlagning och grillning med Halloumi, och några Halloumi recept, förstås!

Vad är halloumiost? Är det detsamma som "Grillning Ost"?

Halloumi är traditionellt förberedd från fårmjölk på den grekiska ön Cypern, en mjuk ostliknande ost som är fri från rennet och säker för vegetarianer som inte äter rennet.

Se också: Är ost vegetarian ?

Många liknande ostar är beredda av mejeri- och getbönder i Kanada och USA. För juridiska proprietära skäl är dessa ostar vanligen kallade "Halloumi-stil" eller "grillbar" ostar . Jag har också sett sådana halloumi-stilostar som bara heter "grillning ost" eller "stekning ost" , och ett varumärke jag har stött på är märkt på spanska som "Queso de Freir". Jag tycker att dessa liknande ostar är lika bra som en riktig grekisk halloumi, och de håller också bra på grillen, men någon med en mer sofistikerad eller förfinad palett än min egen kan starkt vara oense!

Kan jag ersätta andra ostar?

Beroende på ditt recept är Halloumi vanligtvis inte lätt att ersätta . Tofu eller indisk paneer kan användas i vissa recept, men det kommer inte att vara ganska detsamma som halloumi eller en liknande "grillbar" ost.

Om du inte kan hitta halloumiost lokalt där du bor kan du prova att handla online för Halloumi.

Trader Joe säljer en skivad halloumiost, och även om du kanske inte hittar den i din vanliga livsmedelsbutik, kommer bara någon specialköpare som Whole Foods att bära halloumi. Många mindre co-ops och naturliga livsmedelsbutiker lager också minst en halloumi, och specialaffärsbutiker är också en säker satsning.

Vad tycker om Halloumi Ostsmak?

Enkel, Halloumi är fast, salt och lite gummiaktig, kanske mest jämförbar med en tjock feta i smak med en mjukare konsistens, men smaken av halloumi är verkligen unik.

Men halloumi är inte menat att bli ätit vanligt! Halloumi bör värmas, grillas eller på annat sätt sparkas upp för att verkligen bli avnöjd. Kokt, saltigheten bleknar i en stark smaklig bett, med en något krämig konsistens. Grillad eller stekt, det är verkligen läcker.

Jag gillar inte halloumi som ostskallet : Ät slätt, det är inget speciellt och smakar även lite udda, men ordentligt spridda över en öppen flamma (eller en grill), både halloumi och marshmallows blir vackert och behagligt krispiga och smakliga på utsidan, sensuellt smält på insidan och kan verkligen inte jämföras med någon annan matupplevelse eller smak. Du har verkligen fått prova det.

Hur man lagar halloumi ost

Prova Halloumi grillad, pannfryst eller tunt skivad. Prova istället för mozzarella i en caprese sallad, eller servera den med vattenmelon, som det är traditionellt på Cypern.

Halloumi Cheese näringsinformation:

Äkta fårmjölk halloumi-ost har ingen ersättning när det gäller smak, men hur är det med näringsinnehållet?

Här är vad CalorieCount har att säga om näringsvärdet av halloumiost:

En uns halloumi-ost innehåller:
90 kalorier
8 g / 12% totalt fett
20 mg / 7% kolesterol
300 mg / 12% natrium
0 kolhydrater
0 kostfiber
0 sockerarter
6g protein
20% RDA-kalcium
0% C-vitamin
0% vitamin A
0% Järn

Recept med Halloumi-ost:

Klar att prova lite halloumiost? Du kan grilla den på en grillpanna, eller bara steka upp den i en stekpanna med lite olja. Eller prova några av dessa enkla halloumi ost recept för att komma igång: