Meze

Definition:

På grekiska: μεζέ, plural μεζέδες ( mezethes , uttalade meh-ZEH-thes)

Ett ord med sina rötter i antiken kom ordet och användningen till Grekland från Turkiet. En meze är inte en maträtt som en aptitretare (även om meze- rätter kan serveras som aptitretare), men snarare en maträtt, varm eller kall, kryddig eller salig, ofta salt, som serveras, ensam eller med andra mezethes som en separat ätande erfarenhet.

Syftet med meze är dubbelt: att komplettera och förbättra smaken av drycken (viner, ouzo, raki, etc.) och att ge bakgrunden för en social sammankomst.

Till skillnad från aptitretare ( orektika på grekiska) som är avsedda att göra aptiten för måltiden som kommer, är det vanligt att grupper av familj och vänner samlar eller går ut för mezethes , delar flera av dessa härliga rätter, en drink, konversation och skratt. De lilla plattorna delas av alla vid bordet, vilket inte bara ger en underbar variation av smak- och konsistensförnimmelser, men skapar också den typ av glada, gemytliga (kanske bullriga) atmosfär som grekerna är kända för.

Det finns många rätter som traditionellt tjänade som mezethes , men det finns mycket flexibilitet i vad som ingår på bordet - beroende på personliga preferenser. Grekiska restauranger har ofta en separat meze- del av menyn, och rätter som annars kan serveras som en aptitretare, en sallad eller till och med en liten del av en huvudrätt kan ingå. Mezethes är bra val för fester och buffémåltider.

Uttalelse: meh-ZEH

Alternativa stavningar: mezze

Exempel: Pasta elias (olivpasta) är en favorit meze att tjäna med ouzo.