Recept för Pastitsio (bakad pasta med kött och Bechamel Topping)

När man lär andra att göra denna mat, skämtar vissa kockar att ordet pastitsio (pa-STEE-tsee-oh) översätts till "rotigt kök" på grekiska. Det är bara ett skämt, men det finns en antydan om sanning på det uttalandet. Det grekiska ordet pastitsio härstammar från den italienska pasticcio , som löst översätter till en röra eller en hodgepodge.

Tre viktiga komponenter utgör denna maträtt. Pasta, köttpåfyllning och en krämig bechamelsås som är lagrad i en panna och bakad till en guldbrun. Varje steg kommer att kräva smutsning av några krukor och pannor, men jag tror att du kommer att hålla med om att slutresultatet är väl värt att städa upp!

Vad du behöver

Hur man gör det

Detta recept ger cirka 24 portioner beroende på storleken på dina bitar. Jag använder en lasagne pan som är ungefär 12 x 18 x 3 inches djup.

Börja med köttpåfyllningen:

Värm olivolja i en stor sautpanna. Tillsätt markbiff och koka över medelhög värme tills rosa färg försvinner, ca 5 minuter. Tillsätt lök och laga tills de är genomskinliga, ca 5 minuter mer.

Tillsätt vin, tomatsås, persilja, allspice, kanel, salt och peppar och låt såsen simma över låg värme i 10 minuter.

Medan såsen simmar sätter vattnet på att koka för pasta.

Koka pasta nudlar enligt paketets anvisningar och dränera väl. Skölj nudlar i kolsvall under kallt vatten för att kyla dem något.

Rör om 3 msk. brödsmulor till köttsås för att absorbera överflödig vätska och avlägsna från värme.

Smält 1/2 kopp smör i pasta potten och returnera kokta nudlar till kruken. Rör i slagen äggvita och 1 kopp riven ost och kasta lätt, var försiktig så att du inte bryter nudlarna.

Borsta botten och sidorna av lasagnepannan med olivolja. Lag botten med halva pasta nudlar och tryck ner så att de är något platt.

Tillsätt köttpåfyllningen i ett jämnt lager till pastan. Topp med resterande pasta nudlar och planla toppskiktet så gott du kan.

Förvärm ugnen till 350 grader medan du förbereder bechamelsås.

Bechamelsås:

Smält smör i en kastrull över låg värme. Använd en visp , tillsätt mjöl till smält smör whisking kontinuerligt för att göra en mjuk pasta eller roux. Låt mjöl / smörblandningen laga mat i en minut men låt den inte brinna.

Tillsätt uppvärmd mjölk till blandning i en stadig ström, vispa kontinuerligt. Smäll över låg värme tills den tjocknar men kokar inte.

Avlägsna från värme och rör om slagna äggulor. Lägg till nypa i nypa. Om såsen fortfarande behöver tjockna, återgå till värme och laga koka över mycket låg värme under fortsatt omröring.

Bechamel är tjockare än sås men inte lika tjock som pudding. Det borde vara någonstans däremellan. Ett sätt att berätta om det är tillräckligt tjockt är att doppa din träsked i såsen och dra ditt finger över baksidan av skeden.

Om såsen håller en synlig linje är den tjock nog.

Häll bechamelen över pasta nudlarna, se till att häll sås ner i hörnen också. Strö över resterande 1/2 kopp risparmesanost. Baka i 350 graders ugn i ca 45 minuter eller tills toppen är en fin gyllene färg.

Se anvisningar för detta recept med foton.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 509
Totalt fett 29 g
Mättat fett 13 g
Omättat fett 11 g
Kolesterol 144 mg
Natrium 268 mg
kolhydrater 38 g
Kostfiber 2 g
Protein 22 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)