Real Satay Thai jordnötsås

Medan de flesta västerländska versionerna av jordnötssås är gjorda med jordnötssmör, börjar denna autentiska thailändska jordnötsås med riktiga jordnötter - och du kommer smaka på skillnaden! Samtidigt är det super lätt och snabbt att göra - och är väldigt mångsidigt. Denna jordnötsås kan användas för olika ändamål, från ett dopp för grönsaker till en sås för kyckling eller biffsatay. Eller använd den för att göra en läcker kall nudelsallad eller som en marinade för grillad kyckling eller tofu.

Denna sås är tänkt att ha en jämn konsistens, men om du föredrar den med lite konsistens kan du bearbeta bara tills det finns några små bitar jordnöts kvar. De torra rostade jordnötterna gör det för snabb förberedelse, men om du vill kan du köpa råa jordnötter och steka dem själv. Placera nötter på ett kakan i ugnen eller i en torr stekpanna och rostat bröd tills det är gyllene och doftande.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Blanda eller bearbeta tills såsen är jämn. Om du föredrar en löpare jordnötsås, lägg till lite mer vatten eller kokosmjölk.
  2. Gör ett smakprov, tillsätt mer fisksås (eller sojasås ) om den inte är tillräckligt salt eller mer cayenne om den inte är tillräckligt kryddig. Om du är för salt, lägg till en klämma av färsk limejuice. Om du föredrar det sötare, lägg till lite mer socker.
  3. Servera varma eller vid rumstemperatur med thailändsk kyckling satay , som ett dopp med färska grönsaker, med färska vårrullar eller andra asiatiska fingermat. Eller kombinera med nudlar för att skapa en nudelrätt i thailändsk stil eller kall nudelsalad.

Notera

Denna sås tenderar att tjockna som den sitter - lägg bara till lite vatten eller kokosmjölk för att tona ut det, efter behov. Annars lagras det bra om det hålls täckt i kylskåpet i upp till 2 veckor. Placera därefter i frysen.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 237
Totalt fett 17 g
Mättat fett 5 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 509 mg
kolhydrater 17 g
Kostfiber 3 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)