Polsk blodkorv (Kiszka) Recept

Polsk kiszka (KEESH-kah), även känd som kaszanka eller krupniok , är korv gjord med färskt gris blod .

Innan du vrider upp din näsa på den blotta tanken på en korv med blod, vet du att de flesta etniska rätter har en liknande version - även fransk haute cuisine.

Det var ursprungligen gjord att använda skrotorna efter att ha slaktat grisör, snouts, orgelkött - och flaskades ut med kryddor och lite korn, vanligtvis korn- eller bovetehälsningar .

Idag, som det är sant med Pennsylvania holländsk scrapple, kan det göras med choicer skär av fläsk, som vi har gjort här.

Kiszka kan ätas kall, uppvärmd och hel på en grill eller nonstick skillet, skuren i rundor och stekt eller avlägsnas från höljet och uppvärmd som hash.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en stor ugnssäkert kastrull placeras fläsk och fläsklever och täcker med vatten. Tillsätt 1 tsk salt. Koka upp. Minska värmen och simma tills köttet faller av benen, tillsätt mer vatten efter behov så att det hela tiden är täckt.
  2. Ta bort köttet från grytan och vätska. När köttet är kallt nog att hantera, ta bort ben, vener och gristel och slipa grovt. Avsätta.
  3. Skumma av den reserverade vätskan och lägg till tillräckligt med vatten för att göra 7 koppar. Tillsätt 1 tsk salt och koka.
  1. Gradvis tillsätt buckwheat groats eller korn, ständigt rörande. Koka upp och simma tills vatten absorberas.
  2. Värm ugnen till 375 F. Täck bukvete eller korn och baka 30 minuter.
  3. Ha stora, rena svärdtarmen klara. Blanda varm bovete eller korn med reserverad slipad fläsk och fläsklever. Smak och justera kryddor.
  4. Tillsätt fläskblod till vilket ättika har tillsatts för att hålla det från koagulering. Tillsätt 1 tesked peppar och 1 tsk eller mer marjoram, blanda väl.
  5. Stuffhinkar och slipsar med slaktar eller spetsar. Placera kiszka i en nederländsk ugn eller stor kruka med varmt vatten. Låt försiktigt koka, minska värmen och simma 40 minuter.
  6. Avlägsna från vatten och häng för att låt det torka före kylning. Kan ätas kallt eller uppvärmt.

Var får man friskt eller fruset gris blod

Om du känner till en välrenommerad bonde som slaktar sina egna grisar, kan du få gris blod och grisar där. Annars kommer kommersiella mamma-och-pop slakterier att vara din bästa insats. Om du slaktar dina egna djur, kom ihåg att blanda 1 msk ättika med varje 1 kopp skördat blod så att det inte kommer att klota och bli oanvändbart.

Blodkorv Vanliga i de flesta etniska kök

I England och Irland reglerar svart pudding . Tyskarna har blutwurst , medan morcilla är populär i Spanien. Boudin noir är gynnad i Frankrike och xue doufou är en kinesisk favorit .