Polsk Anka eller Gåsblodsoppa (Czarnina eller Czernina) Recept

Anka eller gåsblodsoppa, känd som czarnina (char-NEE-nah), czernina och czarna polewka , är en polsk favorit som har sitt ursprung som ett sätt att använda upp varje del av en slaktad anka eller gås. Se hur det fick sitt namn, nedan.

Om du inte har tillgång till en nyslaktad anka eller gås och dess blod, kan du kanske köpa blodet på en polsk deli och anka delar från en slaktare (eller använd blancherade fläskkroppar). Om blod inte är tillgängligt eller obehagligt, försök ślepo (blind) czarnina, vilket är blodfritt.

Min mormor grädde alltid hennes czarnina och serverade den med kluski nudlar. Här handlar det om att laga mat med blod.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda färskt blod med ättika, så det kommer inte att sticka, täcka och kylas tills det är klart att använda. Eller du kan köpa blodet som redan är blandat med ättika på några europeiska specialaffärer.
  2. Placera anda bitar i en stor kruka. Skydda med minst 10 koppar kallt vatten. Koka, skumma bort allt skum som stiger till ytan.
  3. Lägg till ett lagerblad eller påsepåse, om så önskas, marjoram och andra kryddor, om du använder, och salt och peppar efter smak. Återgå till koka, minska värme och simma, delvis täckt, i 1 timme.
  1. Tillsätt den torkade frukten och koka ytterligare 1 timme. Ta bort kött från ben och återgå till potten.
  2. Låt soppen svalna i ett isbad och kyl om det behövs för att skumma av fettet lättare och förhindra curdling när blodet och hälften är tillsatta.
  3. När soppan är kyld, häll halv och en halv i en stor skål. Tillsätt mjöl och gaffelblandning tills den är jämn. Tillsätt 3 skedar av kall soppa och reserverad blod-ättika blandning och vispa tills det är smidigt.
  4. Överför tillbaka till kruka med kvarvarande soppa och värm försiktigt tills soppen är förtjockad och råmjölsmaken kokas ut, ca 20-30 minuter. Justera kryddor, ättika och sötma, om det behövs. Servera med soppa kluski eller potatis dumplings .

Var får Czarnina sitt namn?

Czarnina får sitt namn från det polska ordet för "svart" - czarny - med hänvisning till soppans mörka färg. Det tillverkas vanligtvis med anka eller gåsblod, torkade frukter och ättika som förhindrar blodet från koagulering, vilket ger en söt sur smak, mycket älskad av östeuropeiska.

Old World Czarnina Tradition

I det förflutna skulle misslyckade polska riddare få czarnina från jungfruens föräldrar för att låta dem veta att deras framsteg inte var välkomna.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 632
Totalt fett 28 g
Mättat fett 10 g
Omättat fett 12 g
Kolesterol 142 mg
Natrium 252 mg
kolhydrater 48 g
Kostfiber 4 g
Protein 45 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)