Gado-Gado (Indonesisk Sallad Med Jordnötsförband)

En populär indonesisk sallad, gado-gado är unik eftersom den är gjord med en kombination av kokta (blancherade, ångade eller stekta) och råvaror som serveras med jordnötsdressing, vilket i huvudsak är jordnötsås serveras med satay .

Det finns inget singelt recept på gado-gado, men bland de kokta ingredienserna, stekta tofu, kokta potatis, blancherade mungbönspiror och kilar av ett hårdkokt ägg är populära val. Råvarorna innehåller ofta gurka. De kokta och råa grönsakerna kastas och jordnötsdressningen drizzles över dem eller alternativt serveras på sidan.

Nyckeln till att göra bra gado-gado är att behärska kontrasterande texturer. De kokta ingredienserna måste behålla sin form efter kastning. råvarorna måste vara skarpa.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Skura potatisarna under rinnande vatten. Placera i en kruka och häll tillräckligt med vatten för att täcka. Koka tills det är ömt men inte grusigt. För att testa, piercera med en spett eller en spetsig kniv vid den tjockaste delen. Om spett eller kniv går igenom utan motstånd, görs potatisarna. Töm och svalna.
 2. Medan potatisen lagar mat, förbered resten av ingredienserna.
 3. Skär tofu i skivor ca en tum tjock.
 4. Värm matolja tills fina viskar av rökflöde på ytan. Över hög värme, stek tofu tills gyllene på alla sidor. Vänd för jämn matlagning. Töm på en stapel pappershanddukar.
 1. Koka vatten i en grundpanna.
 2. Fyll en skål med isbitar och kallt vatten.
 3. Klipp de kinesiska kålbladen horisontellt i två (till tre om de är ganska stora). Placera den skurna kålen i en kökspindel och lägg den i kokande vatten i en halv minut. Lyft och töm i isvattnet. Lämna en minut. Skrupa ut och dränera på en bunt pappershanddukar.
 4. Placera mungbönspirorna i kökspisen och blanchera i 10 sekunder. Överför till isbadet, lämna i en halv minut, skopa ut och dränera på pappershanddukar.
 5. Skär gurka i remsor runt en tum tjock.
 6. Skär ägget i kilar.
 7. Skär tofu i bitar av bitar.
 8. Skala av potatisskinn och skär potatisarna i bitar av bitar.
 9. Lätt kasta alla ingredienserna tillsammans och dela mellan två plattor. Servera med jordnötsdressing.
 10. Tips: Satay peanutsås är kryddig. Medan det går bra med grillat kött kan det vara för starkt och överväldigande för grönsakerna. Minska till mängd chili för en mildare dressing.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 2147
Totalt fett 227 g
Mättat fett 33 g
Omättat fett 108 g
Kolesterol 104 mg
Natrium 80 mg
kolhydrater 24 g
Kostfiber 3 g
Protein 13 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)