Pollo al Ajillo Recept: Klassisk spansk vitlökskocka

Vitlök kyckling, eller pollo al ajillo , är ett klassiskt spanskt recept. Trots att den kommer från den andalusiska regionen, är den njutbar över hela Spanien. Denna version lagas på spisen istället för rostad i ugnen.

Som namnet antyder är vitlök huvudspelaren i detta recept. Den kombineras med vitt vin för att göra basen för såsen. Liksom alla populära och klassiska recept i spansk mat, har varje familj en egen version. Några kockar innehåller en varm peppar, paprika och ättika - som detta recept gör - för att lägga till lite krydda samt en smidig bett.

Vad du behöver

Hur man gör det

Medan receptet kräver en hel kyckling och skär upp den själv kan du alltid köpa förskuren kyckling för att spara tid och göra det ännu enklare. Att marinera kycklingen för en timme eller två innan du surfar det ger ett fuktigt resultat, så det är bäst att inte hoppa över det här steget.

  1. Skär kyckling i 10 till 12 stycken. Skölj och klappa torrt. Placera kycklingen i en stor glasskål och pressa citronsaft över den.
  2. Skala 2 vitlöksklyftor och hugg fint. Gnid vitlök, salt och peppar i kycklingen. Marinera i 1 till 2 timmar.
  1. Häll 3/4 kopp olivolja och värm över medium värme i en stor, storbottenpanna.
  2. Ta bort kycklingen från marinaden och dränera väl. Placera kycklingen i den heta oljan och bruna på båda sidor.
  3. Ta bort kycklingen från stekpannan och lägg i en nederländsk ugn eller en täckt, stekpanna. Lägg till det vita vinet och lövbladet . Täck och simma på låg tills vinet är reducerat.
  4. Medan kyckling simmers, skalla och skär potatisarna i tunna runda skivor eller små kuber .
  5. I en liten stekpanna värms den kvarvarande 3/4 kopp olivoljan på medelhögt och stek potatisarna. Ta bort potatis och lägg dem till kycklingen. Om mer sås önskas, lägg till koppen buljong nu. Minska värmen till låg och fortsätt att simma, täckt.
  6. Hacka persiljan noggrant och strö över kyckling.
  7. Skala de resterande 4 vitlöksklyftorna och skär i tunna skivor. I samma pan som brukade kyckla kycklingen, sakta på vitlöket och tillsätt den varma pepparn, om den används. Lägg till spansk paprika, vinäger och socker.
  8. Rör, skrapa botten av pannan. Häll över kycklingen. Justera kryddan efter smak och servera.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1072
Totalt fett 80 g
Mättat fett 15 g
Omättat fett 49 g
Kolesterol 158 mg
Natrium 320 mg
kolhydrater 32 g
Kostfiber 4 g
Protein 55 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)