Plocka och steka mogna plantor

Vanlig maträtt i Latinamerika och Karibien

Stekt mogna plantains serveras med måltider, huvudsakligen som en sida maträtt eller som mellanmål. I hela Karibien och spansktalande länder är friterade mogna plantaner vanliga. Till exempel, i det sydamerikanska landet Guyana, serveras stekt mogna plantaner traditionellt med nationalrätten, koka upp ris (ris, bönor och kött kokt med kokosmjölk).

Matlagningsbananer, eller plantaner , finns i två former: orena eller gröna plantaner och mogna plantor.

De är en stapelmat för utvecklingsländer i hela Afrika, Sydostasien, Stilla havet, Karibien, Central och Sydamerika. Stekt mogna plantains är gjorda för att gå med någon maträtt, och i många fall görs den och ätas dagligen.

Sätt att förbereda plantor

Som plantain mognar blir det sötare och dess färg förändras från grönt till gult till svart, precis som bananer som du äter rå. Gröna plantaner är fasta och stärkelseiga och liknar potatis i smak. Gula plantains är mjukare och stärkelse än söt. Extremt mogna plantor har mjukare, djup gul massa som är mycket sötare.

Plantains av alla sorter kan beredas på alla sätt tänkbara: ångad, kokt, grillad, bakad eller stekt. Det finns även två sätt att steka plantor, som bitar, bitformade bitar eller tunt skivad, som chips.

Hur växtnar får deras sötma

Det är enkelt att steka mogna plantor, men innan man försöker göra denna maträtt är det viktigt att förstå vad som händer under matlagningsprocessen för att kunna utföra skålen ordentligt.

Plantains går igenom olika stadier av modenhet. De varierande graden av moghet framgår av växelverkets växlande färg.

För utmärkta, fräscha mogna plantaner, kommer du att vilja välja en plantain med hud som är tråkig gul med fläckar av svart eller helt svart - när en plantain är i mitten av modenhet.

En plantain vid dess mognadstopp har byt ut hela dess stärkelse för naturliga sockerarter; stekar det vid detta stadium av fullmognad, koaxerar allt socker till ytan och brinner lätt. Browning ger välsmakande karamelliseringsanvisningar. Du kommer att notera att människor väljer att skära de mogna plantorna diagonalt (på en bias) eftersom det ger en större matlagningsyta för karamellisering.

Förutom att man väljer en plantain på rätt sätt, är det tre andra viktiga saker att ta hänsyn till när man steker mogna plantaner.

Tips för matlagning

För att få söta stekt plantor gjort rätt måste du ha rätt pan, använd rätt olja och behåll rätt matlagningstemperatur.