Guyanese Chicken Cook-Up Rice Recept

Cook-up ris är en traditionell en-pot Guyanese risrätt som generellt görs på helgerna. Det är traditionellt att göra och servera matlagning på gammaldags natt (nyårsafton).

Kokris ris kan göras med en enda köttstycke eller en kombination av kött tillsammans med ärtor eller bönor efter eget val. De måste plockas över och blötläggas över natten så planera därefter.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Torka kycklingtorka och krydda lätt med salt och peppar.

  2. Värm olja i en stor kruka på medelhög värme.

  3. Lägg kyckling till uppvärmd olja och brunt lätt på båda sidor. Ta bort kyckling från kruka och lägg åt sidan, håll den varm. Kycklingen kommer inte att vara helt kokad på detta stadium.

  4. Tillsätt hälften av löken och 2 timmars timjan till gryta och sauté i 2 minuter eller tills löken är genomskinliga.

  5. Töm ärtor väl och lägg till sauterade lökar. Rör om och koka ihop i 2 minuter.

  1. Tillsätt ljummet vatten för att laga ärter och koka tills ärterna är kokta 3/4 av vägen och vattnet har minskat avsevärt.

  2. Lägg till kokosmjölk, reserverad par-kokad kyckling, ris, kvarvarande lök, kvarvarande 2 kvistar av timjan, basilika, tomater och gröna lökar till kruken. Smaka med salt och peppar till smak och rör om att blanda.

  3. Täck potten och koka. Låt koka på hög värme i 6 till 7 minuter eller tills du börjar se risets yta när koka koka. Minska värmen till låg, täck om krukan och låt koka i 30 till 35 minuter eller tills vätskan helt har avdunstat.

  4. Riset ska vara blankt, kornen löses och kokas genom.

  5. Låt vila 10 till 15 minuter före servering.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1179
Totalt fett 71 g
Mättat fett 43 g
Omättat fett 15 g
Kolesterol 190 mg
Natrium 258 mg
kolhydrater 68 g
Kostfiber 8 g
Protein 70 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)