Persisk grillad kyckling (kött, påsk)

Strängt taget är detta inte ett traditionellt persiskt recept. Men kombinationen av saffran och citrus, som är så viktigt för det underbart komplexa köket, infunderar den enkla rostade kycklingen med fantastisk smak. Clementiner är speciellt trevliga i detta recept, eftersom deras karaktäristiska söta och sura noter motsvarar smakprinciperna för persiska köket . Om de inte är säsong kan du ersätta en liten apelsin.

Tips: Om du gör detta recept på Påsk och inte kan hitta kosher för Pesach-saffran, var god att släppa bort det, men lägg till 2 matskedar vatten i pannan för att hålla löken brännbara.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 450 F. Sprid lökskivorna i botten av en stekpanna.
  2. Placera det varma vattnet i en liten skål. Gnid safran trådarna mellan fingrarna för att krossa dem och lägga till vattnet. Avsätta.
  3. Placera olivoljan i en liten skål eller flytande mätkopp. Juice citroner och klementiner, och tillsätt saft till oljan. Lägg åt citronskenorna och kasta clementinskenorna.
  4. Ta bort eventuella giblets och nacken från kycklingen och plocka några tappfjädrar. Skölj in och ut med kallt vatten och klappa torrt. Placera kycklingbröstet ovanpå löken. Fyller hålrummet med citronskenorna. Om så önskas, krossa kycklingen . Drick kycklingen med lite olivolja och massage den över huden med rena händer. Stänk kycklingen jämnt med en nypa kosher eller havssalt, kanel och kummin och gnid kryddorna över hela huden.
  1. Tillsätt saffranvattnet till blandningen av olja och citrusjuice. Visp att emulgera och häll jämnt över kycklingen.
  2. Stek kycklingen i den förvärmda ugnen i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 425 F. Fortsätt rosta, grilla ibland tills den kokas igenom, ca 50 minuter till 1 timme och 20 minuter, beroende på kycklingens storlek. När det är klart kommer juicerna att rinna, benet kommer att vinkla fritt och en kötttermometer införd i den tjockaste delen av låret registrerar 160 F / 71 C. Ta bort kycklingen från ugnen och låt den ligna i 10 minuter före carving .