Oyster urval och förvaring

Hur man väljer ostron och håller dem fräscha

Oyster urval och förvaring

Ostron i skalet måste säljas levande, enligt lag, eftersom alla biventiler måste vara. De borde känna sig tunga och fulla av vatten. De levande kommer att vara ordentligt fastklämda, eller kommer att klämma fast när de trycks in. Döda ostron ska ha löst skal och måste kasseras tillsammans med de som har brutna skal. Smaken är bäst när de konsumeras inom 24 timmar efter köpet.

Förvara levande ostron i skalet, stora skalsidan ner, i en masksäck eller i en öppen behållare täckt med en fuktig trasa i kylskåpet (inte lägre än 33 grader F.) upp till fem dagar.

Försegla inte levande ostron i en lufttät behållare - de kommer inte att kunna andas och kommer att dö.

Frys aldrig oskalade ostron. Du kan kyla nyskallad ostron i sin egen sprit i två dagar, men använd dem så fort du kan.

De flesta kommersiellt tillgängliga ostronerna har idag ganska rena skal. Men om du behöver rengöra dem, skrubba skägg och smuts från skalen medan du håller dem under kallt rinnande vatten innan du öppnar dem.

När du shuffar (öppnar dem) ostroner, var försiktig med att behålla den underbara juice som kallas sprit . Vätskan ska vara klar, inte grumlig, och borde inte ha någon sur eller ogynnsam lukt.

Skalade ostron måste vara pastöriserad och konserverad eller fryst före försäljning. Konserverade ostron har en förlust i smak från levande, färska ostron och används vanligtvis endast i kokta rätter. Rökt, konserverad ostron är bra för aptitretare.

Konserverade ostroner kommer att ha ett utgångsdatum och bör förvaras kylt i sprit i en täckt behållare när de öppnas.Frysta rå shucked ostron kommer att hålla i upp till tre månader. De bör tinas i kylskåpet och sedan användas som du skulle färska ostron för matlagning.

Kokade ostron ska inte frysas, så att du inte hamnar med gummidörrstoppar. Använd överkyld kokt ostron inom tre dagar.

Mer om ostron:

Ostens matlagningstips
Varför äter bara ostron i månader med bokstaven "r"? FAQ
• Val av ost och lagring
Östmått och ekvivalenter

kokböcker