Mycket Ado Om Mu Shu

Mu Shu Pork var i åratal den mest populära kinesiska restaurangrätten i väst. Tunna fläckar av fläsk är antingen friterad eller stekad och kombineras sedan med ett färgstarkt utbud av exotiska kinesiska grönsaker. En smakfull sås och bitar av förvrängd ägg gör disken komplett.

Mu Shu Origins

Det är oklart exakt hur denna populära maträtt från norra Kina kom att bli namngiven. De flesta källor säger att "mu shu" avser blomning, eventuellt kassi eller olivträd.

Men i det kinesiska köket påpekar Eileen Yin-Fei Lo att de kantonesiska kallar denna maträtt "muk see yuk" eller "barberad fläsk". Oavsett fall är det ingen tvekan om att mu shu-fläskens "woodsy" -utseende, med kombinationen av liljeknoppar, molnöron och äggröra (menade att representera de gula blommorna) är mycket tilltalande.

Traditionellt serveras Mu Shu Pork i Peking pannkakor borstade med hoisinsås. Fortsatt med skogens tema är pannkakorna avsedda att representera marken eller jorden. På en restaurang kan du hitta dem som serveras med "gröna lökborstar" - skivor grönlök som har slitsar skuren på vardera sidan - som används för att sprida sig på hoisinsås. Den mu shu-fyllda pannkakan rullas upp som en cigarr och dyppas sedan i plommon eller hoisinsås .

Göra Mu Shu fläsk hemma

Det är förmodligen inte förvånande att många människor tänker på mu shu-fläsk enbart som restaurangrätter - trots allt, hur många av oss har tid att piska upp pannkakor och suga svamp på en typisk veckodag?

Men det finns sätt att göra processen enklare och mindre tidskrävande. För en sak kan både pannkakor och mu shu fläskberedningen förberedas före och frysta. Sedan, varför, varför betjänar Mu Shu fläsk med pannkakor alls? Det går bra över ångad ris . Om du inte känner till kinesiska pannkakor är crepes en annan möjlighet.

En populär mexikansk variation är "Mu Shu wraps", där fläsk och vegetabilisk fyllning serveras i en uppvärmd mjöltortilla .

När det gäller köttet behöver du inte hålla fast vid fläsk: recepten är överflödiga för Mu Shu-kyckling, nötkött och kalkon. Du kan till och med göra en vegetarisk version, som ersätter tofu eller bönspiror för köttet. Självklart finns det fortfarande turen ner till den asiatiska stormarknaden för att köpa liljeknoppar och molnöron - två föremål som i allmänhet inte är tillgängliga i de flesta livsmedelsbutiker. I en nypa kan du ersätta färska svampar och en burk bambuskott, även om smaken inte kommer att vara densamma. (Om du köper dem kanske du vill prova med några andra recept som inte är svåra att göra, till exempel hett och surt soppa). Slutligen finns det alltid möjlighet att gå till din favorit kinesiska restaurang och låta någon annan göra matlagningen!

Mu Shu Recept