Molasses historia

Varför melasser var kantade ut av vit socker

Molassor brukade vara det primära sötningsmedlet som användes i dagarna förrän tills det raffinerade vita sockret drev det till hyllans baksida. Den har en distinkt smak som ger extra gnista till krydda-laden recept som pepparkaka ,,, kola, och.

Molasses historia

Den engelska termen melass kommer från den portugisiska melaço som i sin tur härrör från Latinmelan, vilket betyder honung . Melasus (sic) var först sett på tryck i 1582 i en portugisisk bok som betecknar erövringen av västindierna.Melass exporterades till USA från Västindien för att göra rom . Höga skatter togs upp på melass av britterna via Molasses Act av 1733, men uppgifterna blev så mycket ignorerade av amerikanska kolonister att skatterna reducerades 1764 i hopp om att fler skulle följa.

Fram till 1880-talet var melass det populäraste sötningsmedlet i USA, eftersom det var mycket billigare än raffinerat socker. Det ansågs särskilt gott med salt.

Efter slutet av första världskriget sjönk raffinerade sockerpriser drastiskt och resulterade i att konsumenterna flyttades från melass till vita sockerkristaller. Vid 1919 var USA: s per capita konsumtion av vitsocker dubbelt så mycket som det var 1880, med de flesta amerikaner som helt växlar från melass till granulerat vitt och brunt socker.

I januari 1919 exploderade ett enormt melassmassage vid renhetsdistillationsföretaget i Boston. Det som blev känt som "Great Molasses Flood" dödade 21 personer och slog två miljoner gallons molasses ut på gatorna.Intressant nog kostar melass ungefär dubbelt så mycket som raffinerat socker. Tillsammans med industriella alkohol- och rumprodukter kan melass användas för att tillverka jäst , bota tobak och hos boskapsfoder.

Mer om Molasses:

Vad är melass? FAQ
Molassesubstitutioner och matlagningstips
Molassesorter
Molasslagring
• Molasshistoria

kokböcker

Heirloom Bakning Med Brass Sisters
Bakgrunden i dagbageriets kokbok
Amerikanska testkök Nya familjekokbok
Make-a-Mix: Över 300 enkla recept ...
Fler kakor