Hemlagad Phyllo Dough

På grekiska: φύλλο uttalade FEE-lo

Phyllo är degen som används i en mängd olika grekiska söta bakverk och salta rätter, såsom baklava och spanakopita. De vävnadsdunna skikten ger fläckiga resultat, men kan också vara utmanande att arbeta med. Genom att vara tålmodig och följa några enkla steg kan du dock lära dig att hantera denna delikata deg enkelt.

Även om phyllodeg är lättillgängligt fryst på de flesta marknader, är nyfilad deg (även stavad "filo") alltid att föredra, och det är inte svårt att göra. När degen är klar måste du sätta degen i tunna lakan. Du kan antingen använda en pasta maskin eller rulla ut den med en vals den senare tar tid och erfarenhet att behärska (se nedan för speciella anvisningar). Observera också att tekniken för att göra deg skiljer sig beroende på vilken metod du använder för att rulla ut degen.

Detta recept kräver raki, en osötad anis-smaksatt sprit, men du kan ersätta vit vinäger om du väljer. Dessutom är nyckeln till en framgångsrik deg att använda det hetaste kranvattnet möjligt. Degen är idealisk för små stekt och bakade pajer, såväl som pan-storlek pajskorpor.

Vad du behöver

Hur man gör det

Använda en pastamaskin

  1. Kombinera alla ingredienser i en stor skål och mixa för hand tills den hålls ihop.
  2. På en mjölad yta, knä för hand i 15 till 20 minuter tills mjuk och formbar, med en slät känsla.
  3. Vik i plastfolie och kylda över natten innan du använder. Dela degen i 18 till 20 lika delar.
  4. För att göra phyllo-lakan, springa degen i pastaformen. Börja med att ställa in 1 (den tjockaste) och springa degen genom flera gånger, vilket ökar inställningsnumret varje gång du går igenom. För bakverk, avsluta vid inställning 9; Om du gör små stekt pitas (pajer), använd inställningsnummer 6.
  1. Oanvänd phyllo kan förvaras i kylskåp, i lufttät förpackning, i upp till 10 dagar efter tillverkning.

Använda en rullande pin

  1. Tillsätt 6 koppar mjöl till en stor skål (de återstående 2 kopparna kommer att användas när du rullar ut degen). Gör en brunn i mitten och tillsätt vatten (börja med 1 kopp) och raki eller ättika. Kombinera med en gaffel. Tillsätt olivolja och citronsaft och fortsätt blanda, tillsätt mer vatten om det behövs för att göra en mjuk deg.
  2. Vrid degen ut på en mjölad yta och knä för hand, olja händer om det behövs, tills degen är mjuk, formbar och slät i ca 10 minuter.
  3. Dela degen i 18 till 20 lika delar och rulla varje bit i en ungefär oval form, ca 18 till 19 tum över, strö över arbetsytan och phyllo med mjöl för att hålla sig fast.

Notera

Vid användning av valspetsmetoden kommer arken att vara omkring tjockleken på två ark kopipapir. Med tiden som du blir bekant med textur- och rullande processen bör du kunna göra degen tunnare, dock rulla ut till tjockleken av kommersiell phyllodeg - som görs med en maskin - kan aldrig uppnås. Det bör noteras att även tjockleken på kopipapiret kommer att producera en fin och fläckig skorpa.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 25
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 71 mg
kolhydrater 3 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)