Jelly Bean: En Tasty Little Layered Shot

Den Jelly Bean skott är en rolig lagad dryck som har några intressanta smaker som tenderar att smaka som det godis det heter. För att vara lite mer exakt, är denna festskytte mer som en svart geléböna tack vare den anis-flavored likör som används.

Nyckeln till en stor geléböna är i lagren. De tre likörerna hälls ovanpå varandra i den ordning som anges med den tyngsta på botten och den ljusaste på toppen. Detta skapar en trippel skottdryck som ser bra ut i glaset och är kul att dricka.

Om du aldrig har lagat en drink innan, är Jelly Bean ett bra ställe att börja. Ingredienserna har specifika densiteter som är tydliga för att göra separationen lätt. Detta är speciellt sant om du tar dig tid och lär dig rätt teknik för flytande .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Häll brännvinet eller grenadinet i ett skottglas .
  2. Flyta Sambuca eller Anisette ovanpå det första lagret genom att hälla det över baksidan av en barsked.
  3. Float Southern Comfort ovanpå det andra lagret, med en sked.

Fler tips för att göra en stor gelébönsskott

Det trevliga med Jelly Bean-receptet är att det ger dig ett par alternativ för ingredienserna. Om du inte har, till exempel, blackberry brandy, kan du använda den mer vanliga grenadinen.

Båda har nästan samma vikt så det andra skiktet kommer lätt att flyta på toppen.

Blackberry brandy vs Grenadine. Det första lagret i ditt Jelly Bean-skott ger dig det bästa alternativet i smak. Du kommer att välja mellan björnbär eller granatäpple (ledsen, äkta grenadin är inte körsbärsmakad ) och detta kommer att påverka dryckens smak.

Endera alternativet är bra, men som redan påpekat är grenadin lättare att hitta. Du kan också välja en blackberry likör, eftersom många brandies som finns i denna smak idag är sötade och väldigt likörliknande.

Poängen är att i detta fall vill du ha sockret eftersom det bidrar till likörens vikt . Ju tyngre detta bottenlager, desto lättare blir det att flyta den andra på toppen av den.

Anisette vs Sambuca. Både anisette och sambuca är anis-smaksatta likörer och det är det lager som ger Jelly Bean sin svarta lakritsliknande smak. Oroa dig inte om du inte är en fan av den individuella smaken eftersom skottets andra ingredienser gör ett rättvist jobb att bekämpa det och det är faktiskt ganska trevligt.

Anisette är en klarfärgad likör medan sambuca kommer i olika färger. Du kan hitta flaskor av sambuca i grönt, rött, guld eller vitt (faktiskt klart) och det är ett roligt sätt att lägga till färg i det mellanliggande lagret.

Sydlig bekvämlighet. Southern Comfort är en likör och inte en whisky, men det är nästan lika lätt som whisky, vilket är anledningen till att det är ett perfekt topplager för Jelly Bean. Då kan du alltid använda whisky istället om du verkligen inte vill köpa en flaska SoCo.

Den fruktiga smaken i Southern Comfort lägger till Jelly Beans smak. Aprikos-persikens smak verkar som en slags bro mellan sötare botten och växtbaserade mitten. Eftersom den först träffar din mun, förbereder den nästan din tunga för anis som följer.

Hur stark är geléböna?

Bara för att få en uppfattning om alkoholinnehållet i en Jelly Bean shooter, låt oss jämföra två alternativ för att bygga denna drink. Naturligtvis är det bara beräkningar baserade på genomsnittlig alkoholhalt för varje likör och det kommer att variera beroende på vilka varumärken du väljer.

Som du kan se finns det mycket liten skillnad mellan de två drinkarna. Det beror på att, trots att man använder en alkoholfri grenadin, är sambuca ofta dubbelt så stark som anisett. Inte heller dryck är vad vi skulle kalla "ljus" eftersom det inte skakas och därför spolas inte alkoholen med vatten.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 78
Totalt fett 3 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 13 mg
Natrium 20 mg
kolhydrater 6 g
Kostfiber 4 g
Protein 10 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)