Hur man gör chiliolja

Torkade heta chili peppar är nyckeln till Nordafrikas berömda kryddor, harissa , och de är också vana vid att göra denna eldiga chilioljan som ibland erbjuds som konditori till marockansk pizza , bröd, pasta och mer. Dess introduktion till det marockanska matlandskapet kan logiskt ha kommit från vår norra granne Italien, där motsvarande olio di peperoncino är en standardkondens i hem och restauranger. eller kanske det är ett asiatiskt inflytande, av vilka några kan ses i marockanska rätter som marockanska Soupe de Chinois aux Crevettes och Seafood Bastilla .

Både en italiensk stil och chiliolja i asiatisk stil erbjuds nedan. Båda involverar en infusion av torkade chili peppar i het olja. Medan den asiatiska versionen endast använder markcayenne eller finkrossade chili-pepparflingor, kräver den italienska oljan att införa en blandning av krossade och hela torkade paprika. Prova båda chilioljorna för att se vilka du gillar bättre.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt ut en ren, torr glasskål eller burk och tillsätt chili peppar.
  2. I en liten kastrull, värm oljan över medelvärme i några minuter, tills det börjar röka. Ta bort pannan från värmen och låt oljan svalna i pannan i en minut eller två.
  3. Häll oljan långsamt och försiktigt över chili peppen, se till att oljan helt täcker chili peppar. Om det behövs, använd en sked för att röra så att all chili är nedsänkt.
  1. Ställ oljan åt sidan för att svalna i minst en timme eller två.
  2. När du har kylt kan du smaka på oljan. Om det är tillfredsställande, spänna oljan för att ta bort krossad eller slipad chili peppar. Om du vill ha mer värme och smak, täck oljan och låt den infilera över natten eller så länge som önskat innan du spänner.
  3. När du är ansträngd, lagra oljan i en ren, lufttät glasbehållare. Om du använde hela torkade chili peppar kan de återföras till oljan för att gradvis intensifiera dess färg och smak.

tips

Observera att vissa människor inte stör störningen av oljan alls. De tillåter den krossade chilen att sätta sig på botten av burken och använda den tillsammans med oljan som kryddor.

Oljan kommer att lagra bra vid rumstemperatur i flera månader.

För att göra chiliolja med färska chili peppar, ta en liten handfull färska röda paprika och gör en lång slits i längden i var och en. Placera i en glasburk eller en flaska (du kan lägga till ett löklök, vitlöksklyfta eller kvist frisk rosmarin om så önskas) och täcka med upp till fyra koppar olivolja. Försegla och lägg åt sidan i en till två månader innan du använder.

Ju mer finmalt chili pepprarna desto intensivare kommer oljan att vara. Den asiatiska stilen chilioljan blir därför djupare nyans än den italienska kusinen. Om du vill intensifiera färgen på den italienska versionen, ersätt bara en del av den krossade chilipeppar med markcayenne ( felfla sudaniya ) eller varm paprika ( piment fort eller felfla harra).

Oljan kommer att ha tillräckligt med smak för en timme eller två, men eftersom infusionen fortsätter att mogna kommer värmefaktorn att stiga.

Receptet fördubblas enkelt eller tredubblas, och du kan justera förhållandet mellan chili peppar och olja till smak. Du kan också experimentera med olika torkade chili peppar för att ge varierande smak och värme.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 248
Totalt fett 28 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 20 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 5 mg
kolhydrater 1 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)