Harissa Nordafrikanska Chili Pasta Condiment Recept

Tunesiska ursprung, harissa är en läcker röd chili pepper krydda som nu accepteras som en del av marockansk mat. Torkade röda chili peppar slipas till en pasta med vitlök, kryddor, citronsaft och olivolja. Några marockanska recept innehåller också tomatpuré eller puré eller rostade paprikor, men jag föredrar den här versionen.

Du kan använda en liten processor, mixer eller nedsänkningsblandare för att göra harissa, men denna mängd görs enkelt i en stor mehraz eller mortel och pestle.

Varje enskild sort eller blandning av torkade chili peppar kommer att fungera, så välj din paprika enligt önskad värme. Om du tycker att din harissa är hetare än du förväntade dig, försök att blanda i vissa renade rostade paprikor eller tomatpasta för att minska brådskningen.

Harissa är ibland tillsatt med andra ingredienser under matlagning, men oftast erbjuds den på sidan som ett konditori. När vi njuter av det med taginer, lägger vi till exempel en liten sked på sidan av skålen och dabar vårt bröd i chilipastaen innan vi går vidare till köttet, såsen och grönsakerna.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Ta bort stammarna och fröna från de torkade chili pepprarna och placera dem i en skål.
  2. Koka fyra koppar vatten till koka och häll det över chili pepprarna; låt pepparna mjuka i 30 minuter till en timme.
  3. Medan paprikorna blötlägger, värms en stekpanna över medelvärme tills det är varmt.
  4. Tillsätt hela kryddor och skål tills de doftar, omrör hela tiden, i ungefär en minut.
  5. Ta av pannan från värmen och slipa kryddorna med en mortel och pestle eller kryddkvarn. Avsätta.
  1. Töm chili pepprarna och tryck försiktigt ut överflödigt vatten med en pappershandduk.
  2. Slip chili peppar, vitlök, salt och kryddor till en pasta med hjälp av en mortel och pestle (eller en mixer eller mini matprocessor).
  3. Tillsätt citronsaften och bara tillräckligt med olivolja för att fukta harissaen till önskad konsistens. Smak och justera kryddor.
  4. Förvara oanvänd harissa i en lufttät glasbehållare i kylskåpet. För lång lagring, toppa harissa med lite olja innan du stänger.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 55
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 33 mg
kolhydrater 12 g
Kostfiber 1 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)