Fräsch, hemlagad salsa: En hur-till

För några år sedan gjorde jag en semester utomlands i Mexiko, och en av de första sakerna jag gjorde vid ankomsten till Oaxaca var att köpa en 10 pund mortel och pestel gjord av fast basalt. Den här fantastiska akten av kortsynthet innebar att jag skulle spendera de närmaste fyra månaderna med en melonstorad bit av vulkanisk sten runt i mitt bagage.

Det kallades en molcajete, ett traditionellt verktyg som fortfarande vanligtvis används för slipning av kryddor och att göra färska salsor och guacamole. Men egentligen, vad tänkte jag? De har gjort dem i 8000 år, men jag kunde inte vänta till slutet av termin för att köpa en?

Jag var bara så upphetsad över hur molcajete kombinerar smaker genom ren brute force. Därför är jag fortfarande lite misstänkt för salsor, som består av snyggt kakade kuber av tomater, lök och så vidare. En molcajete pulveriserar helt enkelt alla ingredienser, meddelar dem till en tillfredsställande melange av färger och smaker.

Jag har fortfarande inte molcajete. Det var super tungt och för svårt att hålla rent. Men jag fortsätter att tro att det bästa sättet att göra salsa är att kombinera ingredienserna så noggrant som möjligt.

Lyckligtvis finns det ett annat köksredskap som kommer att uppnå samma resultat. Det kallas en mixer. Det producerar inte bara en överlägsen salsa, men det är snabbare och mycket mindre tråkigt än att göra det för hand.

Cilantro är inte den enda örten!

De viktigaste ingredienserna i salsa är tomater, lök, chili, örter, limejuice och salt. Med tanke på hur många olika typer det finns av chili och tomater ensamma, kan denna enkla förberedelse ge plats åt en miljon variationer.

Det är dock en annan historia när det gäller örter. De flesta salsa recept (inklusive den här) anger koriander, och koriander är en underbar ört att använda i salsa. Men det finns andra. För en sak gillar inte alla smaken av koriander . Men också, inte varje salsa behöver smaka lika. Persilja, gräslök, dragon och till och med rosmarin är bra val att ersätta för någon eller alla koriander. Försök allvarligt fräsch rosmarin i din salsa. (Endast de gröna delarna, dock inte de träiga, stemmy delarna.)

Du kommer att behöva eyeball det när det gäller örter. Om du använder koriander, bör ungefär 1/2 kopp hela löv vara rätt. Samma för persilja. Med gräslök kanske du vill börja med 1/4 kopp snipped gräslök. Om du använder rosmarin börjar du med en matsked. I alla fall kan du lägga till mer efter smak, så det är ingen skada när du börjar med mindre.

Tomater, lök och chili

Detta salsa recept använder Roma tomater, men du kan använda vilken typ du vill ha. Fick kerrytomaterna växa i din trädgård? Använd dem! Samma sak gäller lök - det här receptet kräver vita lökar, men försöker i alla fall gult, rött, sött, vår, vad som helst.

Och nu pratar vi om chiles. Jalapeños är förmodligen den vanligaste, och de är en trevlig medelhöghet. Men ersätt serranos paprika om du vill, som är lite varmare eller habanero paprika om du föredrar en mycket spicier salsa. Men var försiktig, eftersom habaneros kan vara var som helst från 10 till 100 gånger varmare än jalapeños.

Rostning Ingredienser ger ut smaker

Jag älskar absolut att steka chilierna när jag gör salsa. Det ger massor av smaker samtidigt som de värmer den råa värmen hos de varmare paprikorna.

Värm upp en torr gjutjärnspanna , sätt chilierna på den och låt dem sitta där tills de blir svarta svarta. Rulla dem runt med tang för att svarta dem runt. Därifrån kan du dra av stammarna och tillsätt chiliarna direkt i mixern.

Eller försegla de rostade paprikorna i en plastpåse i fem minuter, vilket löser skinnen så att du kan skala dem av. Detta är inte absolut nödvändigt, men skinnen kan vara svårt för vissa människor att smälta, och när de är rosta, skinnarna skalar rätt, så är det lätt att göra.

Du kan göra detsamma med din lök. Klipp den i hälften, skala den och placera halvorna nedskärning på stekpannan tills den är brun och karamelliserad .

För den delen kan du till och med steka tomaterna. För att göra detta, halvera dem, torka dem med olivolja och stek dem på en plåt i en 450 ° F ugn i 10 till 20 minuter tills de är ömma och visade.

När dina ingredienser är i vilken form du vill ha dem, bara puré dem i en mixer eller matberedare. Idealiskt skulle du låta salsan sitta i kylskåpet i några timmar så att smakerna kan gifta sig, särskilt om några eller alla dina ingredienser fortfarande är varma från rostning. Men om du svälter, har du mitt tillstånd att bryta ut chipsen och gräva rätt i.

Slutligen, om du är intresserad, här är en traditionell mexikansk molcajete som någon kommer att leverera direkt till din dörr i stället för att du måste flytta den genom flygsäkerhet och allt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Om du rostar tomaterna, halvera dem och drizzle med olivolja. Strö med Kosher salt och grillat i en 450 ° F ugn i 10 till 20 minuter. Annars kvarts dem och lägg dem till mixern.
  2. Om du rostar löken och / eller jalapeños, värm upp en torr gjutjärnspanna. Halva löken, ta bort huden och placera löken nedskärda på stekpannan tillsammans med jalapeños. Skaka löket tills de skurna sidorna är bruna och lite karamelliserade. Rulla jalapeños runt tills det är svartat runt.
  1. Täta jalapeños i en plastpåse i 5 minuter, ta bort stammarna, avlägsna skinnen och tillsätt paprikorna till mixern.
  2. Grovhacka löken och lägg till mixern.
  3. Lägg till örter, limejuice och salt till blandaren och bearbeta tills det är noggrant puréed. Överför till en skål och kyla i minst 4 timmar före servering.