Escherichia coli ("E. Coli"): "Hamburger Disease"

Escherichia coli eller "E. coli" som det är mer känt är en typ av bakterier som kan orsaka en särskilt allvarlig och ibland dödlig form av matförgiftning hos människor.

Ibland kallas "hamburger sjukdom" eftersom den kan överföras genom underkokt nötkött , har E. coli också orsakat utbrott av matförgiftning kopplad till råvaror som spenat och sprit.

E. coli-bakterier elimineras lätt genom vanlig matlagning.

Den gemensamma faktorn med E. coli-överföring är att den förorenade maten antingen inte kokas hela vägen, som i fallet med nötkött, eller det är något som inte är kokt alls, som rågrönsaker.

Var finns E. Coli Found?

E. coli (ibland även kallad E. coli O157: H7) finns i tarmkanalerna hos vissa däggdjur, såsom nötkreatur, och även i råmjölk och oklorat vatten.

Hur skickas E. Coli?

E. coli-bakterier kan överföras genom konsumtion av förorenat vatten, rå mjölk, rå eller sällsynt nötkött, såväl som opasteuriserad äppeljuice eller cider, okokt frukt och grönsaker. Den kan också överföras från person till person genom felaktig hygien.

När det gäller nötkött kan E. coli-bakterier från nötkreaturet förorena köttet under slakt. Med steker är det inte en stor fråga, eftersom bakterierna håller sig på ytan och dödas när biffen kokas.

Men när det förorenade köttet är grundat för att göra hamburgare , fördelas E. coli-bakterierna genom köttet, och om det inte kokas hela vägen (det är bra gjort) kan det orsaka sjukdom.

Vad är Symptomen på E. Coli ?

E. coli-bakterier orsakar en sjukdom som kallas E. coli enterit, där tunntarmen blir inflammerad.

Symtom inkluderar diarré (som kan vara vattnig eller blodig), magskramper, smärta, illamående och ibland en mild feber. Dessa symtom kan börja två till fem dagar efter det att den förorenade maten äts, som varar en vecka eller mer. Vissa patienter, särskilt de mycket unga, kan utveckla njursvikt. Du kan läsa mer här om matförgiftningssymtom .

Hur kan jag undvika E. Coli?

E. coli-bakterier kan överleva i kylskåp och frys, och det kan föröka sig snabbt i kylskåpet, vilket gör det särskilt svårt att hantera. E. coli kommer också att överleva i mycket sura miljöer, vilket också är ovanligt för de flesta matburna patogener. De dödas genom matlagning, men det bästa förebyggandet mot E. coli är att värma mat till 160 F eller varmare i minst 30 sekunder. Det betyder att hamburgare inte bör serveras sällsynt.

När det gäller andra livsmedel är det viktigt att skölja frukter och grönsaker som inte kommer att kokas, till exempel sallad och groddar, under rinnande vatten. Undvik att dricka unpasteuriserad mjölk och juice. Och självklart, använd god personlig hygien och livsmedelshantering. Tvätta händerna efter att ha hanterat husdjur, använda badrummet eller byta blöjor.

Mer matburna patogener: