En traditionell grekisk ortodox påsk

Från en snabb till fest med Greklands traditionella mat

I den grekisk-ortodoxa tron ​​är påsken den mest heliga efterlevnaden. Förberedelserna och tullarna, inklusive traditionella livsmedel och stora festligheter, är fortfarande en viktig del av det moderna grekiska livet.

Mot slutet av den heliga veckan, som ligger mellan palmsöndag och påsk, kommer förberedelserna för påsken till ett klimax. Medan varje region kan ha sin egen lokala tull i samband med påsken, finns det flera traditioner som observeras av alla.

helig torsdag

Påskförberedelserna börjar på heliga (eller stora) torsdag. Det här är när det traditionella påskbrödet, tsoureki , är bakat och ägg är färgade röda för att representera Kristi blod. Från antiken har de röda äggen varit en symbol för förnyelsen av livet, som bär segerns budskap över döden.

I tiderna växte vidskepelser till tullen. Dessa inkluderar att placera det första röda ägget på hemmets ikonostas (den plats där ikoner visas) för att avvärja ondskan. Det var också viktigt att märka huvudet och ryggarna på små lamm med den röda färgen för att skydda dem.

På helgdagens kväll ingår kyrkans tjänster en symbolisk representation av korsfästelsen, och sorgens tid börjar. I många byar och städer kommer kvinnor att sitta i kyrkan hela natten i traditionell sorg.

Heliga fredagen

Den heligaste dagen i veckan är helig (eller stor) fredag. Det är en sorgsdag och inte ett arbete (inklusive matlagning).

Det är också den enda dagen under året då den gudomliga liturgin inte läses. Flaggor hänger på halvmast och kyrkoklockor ringer hela dagen i en långsam, sorglig ton.

Många hängivna människor lagar inte på helig fredag. Om de gör det, är traditionella mat enkla och bara de som kan kokas i vatten (inte olja) och kryddat med ättika.

Bönor eller tunna soppor som tahinosoupa (en soppa med tahini) är ganska vanliga.

Traditionellt tar kvinnor och barn blommor till kyrkan för att dekorera Epitaphio (Kristi symboliska bier). Det är dagen för klagomålet, som sörjer Kristi död.

Bieren är dekorerad med blommor och bär Kristi bild. Under tjänsten bär den på de troendes axlar i en procession som går genom samhället till kyrkogården och tillbaka. Medlemmarna av församlingen följer med ljus.

påskafton

På helig (eller stor) lördag, kommer den Evige Flammen till Grekland av en militär jet och distribueras för att vänta präster som bär den till sina lokala kyrkor. Evenemanget är alltid tv och om det finns hot om dåligt väder eller en fördröjning, hela landet agoniserar tills flammen kommer säkert.

På morgonen på helig lördag börjar förberedelserna för nästa dags påskfest. Rätter som kan förberedas i förväg görs. Den traditionella mayiritsa- soppen , som använder organen och tarmarna i lammet som kommer att rosta-är beredd. Detta kommer att ätas efter midnatt tjänsten.

Uppståndelsens Midnattservice är ett tillfälle där alla som kan, inklusive barn, kan delta.

Varje person har ett vitt ljus som endast används för denna tjänst.

De speciella ljus som är gjorda för påsk kallas labatha ( lah-bah- thah ). De ges ofta barn som gåvor från sina föräldrar eller fadder. Även om ljuset självt är typiskt vitt, kan det vara överdådigt dekorerade med favoritbarnens hjältar eller storybook-tecken. De kan nå så hög som tre meter långa.

Folkmassorna är så stora att kyrkorna fyller till överflöd som förhoppningsfästen. Kort före midnatt släcker alla ljus och kyrkorna tänds endast av den Eviga Flammen på altaret.

När klockan passerar midnatt kallar prästen " Christos Anesti " ( khree- STOHSS ah-NES-tee, "Kristus är uppstånden") och skickar flamman - Uppståndelsens ljus - till de närmaste. Flamen passeras sedan från person till person och det är inte länge innan kyrkan och gården glöder med flimrande ljus.

Nattluften fylls med sången av den bysantinska Chant "Christos Anesti" och " Fili Tis Agapis " (" Agissis kyss"). Vänner och grannar byter "Christos Anesti" med varandra som ett sätt att önska varandra väl. Som svar kommer de att säga " Alithos Anesti " ( ah-lee-THOHSS ah-NES-tee , "verkligen han är uppstigen") eller " Alithinos o Kyrios " (ah-lee-thee-NOHSS o KEE-ree-yohss , "sant är Herren").

Så snart "Christos Anesti" är utropat, är det också anpassat för kyrka klockor att ringa glatt non-stop. Fartyg i hamnar över hela Grekland går in genom att låta sina horn, strålkastare tänds på stora byggnader och stora och små fyrverkerier och ljuddämpare sätts av.

Den traditionella måltiden

Det är vanligt att bära den Eviga Flammen hemma och använda den för att göra tecknet på korset i rök på dörrramen. Rökkorset lämnas där hela året, vilket symboliserar att uppståndelsens ljus har välsignat hemmet.

Stearinljuset används för att tända ikonen ljuskrona och läggs på bordet för midnatt måltiden. Synen av hundratals ljusflammor som flyttar från kyrkor till hem på den natten är verkligen vacker.

När de är hemma samlar alla sig runt bordet för en traditionell måltid för att bryta snabbt. Detta inkluderar mayisitsa soppa, tsoureki (sött bröd) och röda ägg, som bereddes tidigare.

Innan äggen ätas är det en traditionell utmaning som kallas tsougrisma . Håll ditt ägg, du trycker på änden mot slutet av din motståndares ägg, försöker knäcka den. Det är ett spel som åtnjuter både barn och vuxna. Ägg tillverkas ofta i mycket stora mängder, eftersom spelet fortsätter nästa dag med ännu fler vänner och familj.

påsk söndag

Huvudfokusen på påsksöndagen är på traditionella grekiska påskmatar . Vid gryningen (eller tidigare) är spettarna inställda på att arbeta och grillar är avfyrade. Dagens sedvanliga huvudattraktion är helbränt lamm eller get (barn) för att representera Guds lam. Men många föredrar ugns- och stovetop-lamm eller barndisk.

Aptitretare, som grekiska oliver och tzatziki (en gurka yoghurt dopp), serveras för gästerna att njuta av medan du tittar på lammkoket på spytten.

Ugnen är fyllda med traditionella ackompanjemang och alla utsmyckningar, som patats fournou (potatis rostade med citrus och oregano) och spanakotyropita (spenat och ostbit).

Stora grekiska viner, ouzo och andra drycker flyter fritt. Förberedelserna för måltiden blir till festliga firar, även innan äta börjar. Måltiden kan vara en tre till fyra timmars affär och kommer ofta att hålla länge in på natten.

annandag påsk

En annan national helgdag, påskmåndag är en dag att ta saker långsamt. Det kan vara mer avslappet, men det är definitivt en dag fylld med läckra rester.