Tzatziki: Gurka Yoghurt Dip

Tzatziki, uttalad Z-ZEE-nyckel (eller i Grekland CHA-CHI-nyckel), är en yoghurtbaserad gurksås som traditionellt är tillverkad av spändt saltat får- eller getmjölksyoghurt och kombinerat med gurkor, vitlök och örter. I detta recept ingår köpta yoghurt och vinäger, vilket kan resultera i en ganska snyggsås. genom att skära yoghurten i hälften, och tillsätt sur grädde, är tzatziki här smidig och mjuk, utan något bett.

Detta är ett av de recept som är bättre när det görs före tid. Om du kan, låt yoghurtblandningen sitta över natten (innan du lägger gurken) så att vitlöken förlorar sin skärpa och smälter snyggt. Under tiden placera den torkade gurka i en kolsyrare för att tillåta vätska att tömma så att tzatziki inte är vattnig.

Kallt och krämigt, är detta snygga gurka dopp det perfekta komplementet till grillade kött och grönsaker. Det serveras ofta på sidan med varmpitabrödrianglar för doppning, används som konditor för souvlaki och kan vara en del av en meze-tallrik.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kombinera olivolja, ättika, vitlök, salt och peppar i en skål. Blanda tills bra kombinerat.
  2. Blanda yoghurt med sur grädde i en separat skål med hjälp av en visp . Tillsätt olivoljeblandningen till yoghurtblandningen och blanda väl. Tillsätt gurka och hackad färsk dill.
  3. Chill i minst 2 timmar innan du serverar och garnera med en kvist frisk dill.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 72
Totalt fett 6 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 9 mg
Natrium 9 mg
kolhydrater 5 g
Kostfiber 0 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)