Fakta om laktos och mjölksocker

Mejeriprodukter och bearbetade livsmedelskällor

Laktos är sockerkomponenten i mjölk, varför den kallas "mjölksocker". Det är en disackarid bestående av monosackariderna glukos och galaktos.

Livsmedel som innehåller laktos

Laktos förekommer naturligt i mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt. Som en biprodukt av mjölkproduktion används laktos som ett bulking och smakämne och finns i en mängd olika bearbetade livsmedel samt en komponent av piller och mediciner.

Du kan misstänka att en mat har laktos om det står "kan innehålla mjölk". Titta också på dessa termer: vassle, kasein, mjölkbiprodukter, ostmassa, smör, mjölkfastämne och mjölkpulver.

Hur laktos upptas

För att smälta laktos krävs ett naturligt förekommande enzym, laktas. Laktas utsöndras i tunntarmen och bryter ner laktos i dess enklare former av socker-glukos och galaktos. Dessa enkla sockerarter absorberas lätt i blodet och används som energi.

Bebisen måste kunna smälta mjölk, så att människor föds som naturligt kan producera rikliga mängder laktas. Detta gör det möjligt för spädbarn att använda laktos i mjölk för energi. Laktasproduktionen minskar i allmänhet med åldern. När du inte kan bryta ner laktos i dess sockerarter resulterar det i laktosintolerans.

Laktosintolerant

Laktosintolerans uppträder när människor inte producerar tillräckligt med laktas eller inte smälter laktos väl.

Det påverkar 30-50 miljoner amerikaner och är mer utbrett i vissa etniska populationer än andra. Människor med laktosintolerans behöver inte undvika mjölk helt och hållet och kan äta små mängder laktos beroende på deras känslighet.

Laktosintolerans är inte en mjölkallergi, vilket är ett annat tillstånd som börjar i spädbarn och påverkar mellan 2 procent och 7 procent av barnen.

Symptom och diagnos av laktosintolerans

Symptom på laktosintolerans uppträder vanligen inom 30 minuter till 2 timmar efter att ha ätit mejeriprodukter. Symtom kan vara mild eller svår men är inte livshotande. Symtom brukar innehålla uppblåsthet, en obekväm känsla av fullhet samt kramp och buksmärta, diarré, gas och illamående.

En vårdgivare gör en diagnos av laktosintolerans baserat på personens familjehistoria, kosthistoria och förekomsten av symtom kort efter måltiden. Ett annat sätt att bekräfta laktosintolerans är genom fysisk provning och andra medicinska tester.

Undvik laktos

För de som är laktosintoleranta finns det några alternativ för att kontrollera symptomen. Förutom att undvika mejeriprodukter finns det i de flesta livsmedelsbutikerna laktosfria och laktosminskade mjölkprodukter. De är nästan identiska näringsrika för vanliga mjölkprodukter. Produkterna tillverkas av mjölkproducenter som behandlar vanlig mjölk med laktasenzymet för att bryta ner laktosen. En märkbar skillnad mellan vanlig och laktosfri mjölk är att den smakar lite sötare än vanlig mjölk. När det gäller lagring och hållbarhet kommer laktosfri mjölk att hålla samma tid som vanlig mjölk.

Laktasprodukter erbjuder människor ett annat sätt att hantera sitt laktosintag. Genom att ta tabletter eller droppar när man äter eller dricker mejeriprodukter, smälter laktos bättre utan obehag av laktosintoleranssymptom.