Easy Thai Sweet & Sour Räka

Söt & sur räkor är en favorit hos familjen, och det är lätt att göra för att du inte behöver bröda och steka räkorna först och tro mig, smaken är så bra, du kommer inte att sakna den bräda en bit ( plus det är naturligt låg fetthalt!).

Thailändska söta sura rätter är nästan identiska med sina kinesiska motsvarigheter, förutom användningen av fisksås och mer kryddor, vilka båda ger en djupare dimension till smaken. De flesta restauranger färgar sina söta och sura rätter för att få den djupa röda nyansen, men jag tycker att den är lika fin med cayennepeppar för både kryddor och färgämnen (det slutar mer orange än rött, vilket är bra med mig). Hoppas du njuter av detta recept så mycket som min familj gör!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Häll en burk med ananasbitar (med juice) i en mediumstorlek.
  2. Tappa saften från den andra burken i potten, kläm ut hela saften från frukten (du kan spara den för att äta eller andra rätter).
  3. Tillsätt ättika, socker, fisksås , cayenne, citron eller limejuice och ketchup.
  4. Koka upp och minska sedan värme till medium eller tills du får en bra stark simmer. Simma 12-15 minuter, avtäckt, eller tills såsen minskar med en tredjedel. Ta bort från värme och lägg åt sidan.
  1. Placera en stor stekpanna eller wok över medelhög värme. Drizzle i oljan och tillsätt vitlök och lök. Rörsteg 30 sekunder, lägg sedan till grönsakerna. Rörsteg 2-3 minuter, tillsätt 1-2 msk. av den söta och sura såsen som du stekar, bara tillräckligt för att hålla ingredienser sizzling.
  2. Tillsätt räkorna plus sojasås och fortsätt rosta tills räkorna blir rosa på utsidan (1 minut).
  3. Lägg till kvarvarande sås. Rör om och sätt till en mild simma i 1 minut, minska sedan värmen till medelstor.
  4. I en kopp, rör om majsstärkelse i vattnet med en gaffel tills den är upplöst. Tillsätt detta till stekpanna, rör om långsamt. När din stekpanna har förtjockat tillräckligt för din smak (ca 1 minut), ta bort från värme.
  5. Gör ett smakprov, letar efter en balans mellan söt och sur, plus en antydan till kryddiga och salta smaker. Om det är för surt, tillsätt mer socker. Om du är för söt eller för salt, lägg till mer citron / limejuice. Mer cayenne kan tillsättas för mer krydda. Om du vill ha en djupare färg, lägg till några droppar röd matfärgning (tillval). Top med rostade sesamfrön, om så önskas, servera sedan med thailändsk ris och njut!

Sesamfrön och hur man skämmer till dem: Det finns olika typer av sesamfrön, men vi brukar bara se den vita sorten på vanliga stormarknader. Svarta sesamfrön finns i asiatiska och kinesiska matbutiker och är ännu bättre för dig än den vita sorten. Det enklaste sättet att skåda sesamfrön av vilken färg som helst är att placera en matkaka. eller två sesamfrön i en torr stekpanna över medelhög värme. Rör kontinuerligt tills fröerna har rostat (ljust guldbrunt).

Andra grönsaker du kan lägga till: grön paprika, svamp, kinesisk kål eller vanlig kål, baby majs.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 453
Totalt fett 8 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 14 mg
Natrium 1,055 mg
kolhydrater 92 g
Kostfiber 8 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)