En förkortad historia av varm choklad

Denna dryck har förändrats mycket under årens lopp

Vi känner alla till varm choklad som den varma, rika drycken vi njuter av på en kall natt vid elden, eller efter att ha engagerat i vinteraktiviteter som skridskoåkning och skidåkning. Men har du någonsin tänkt på den här läckra dryckens ursprung? Varm chokladhistoria går en hel del tillbaka, och drycken har förändrats genom åren och utvecklats från kall och kryddig till varm och söt.

Det började i Mexiko

Så tidigt som 500 f.Kr. drog mayanerna choklad tillverkade av malda kakaofrön blandad med vatten, majsmjöl och chili peppar (liksom andra ingredienser) - en mycket annorlunda version från den heta choklad vi känner idag.

De skulle blanda drycken genom att hälla den fram och tillbaka från en kopp till en kruka tills ett tjockt skum utvecklats och sedan njuta av dryckets kyla. Även om chokladdryken var tillgänglig för alla klasser av människor, skulle de rika dricka den från stora fartyg med tunna, vilket senare skulle begravas tillsammans med dem.

Sedan gjorde sin väg till Europa

I början av 1500-talet tog utforskaren Cortez kakaobönor och chokladdrycker till Europa. Även om drycken fortfarande var kall och bitter smakande, blev den populär och antogs av domstolen av kung Charles V samt den spanska övre klassen. Efter introduktionen i Spanien började drycken serveras varm, sötad och utan chili peppar. Spanjorerna var väldigt skyddande för sin underbara nya dryck, och det var över hundra år innan nyheten om det började spridas över hela Europa.

När det ramlade London på 1700-talet blev chokladshus (liknande dagens caféer) populärt och väldigt trendigt, trots att choklad var mycket dyr.

I slutet av 1700-talet tog presidenten av Royal College of Physicians, Hans Sloane, från Jamaica ett recept för att blanda choklad med mjölk, vilket gjorde drycken mer välsmakande enligt hans åsikt. Tja, andra kom överens och engelska började lägga mjölk till sin choklad; Det var då en drink efter middagen.

Varm choklad idag

Fram till 1800-talet användes varm choklad som behandling för mag- och leversjukdomar samt en speciell dryck. Idag behandlar vi dock bara den här varma drinken som en dryck för att smutta och njuta av. I Amerika är varm choklad något tunn och görs ofta genom att kombinera varmt vatten med pulverpaket, även om du kan hitta mer autentiska och gourmetvarianter i restauranger och kaféer. Andra länder har sina egna versioner - Spaniens tjocka choklad a la taza , kryddad chokladparamesa från Latinamerika och Italiens cioccolata calda , som är mycket tjock.

Varm choklad har blivit så populär i Förenta staterna att den finns tillgänglig i kaffebutiker. Pulvret säljs i paket och kapslar, och kaffebostäder har ofta rika, något tjockare sorter på deras menyer.

Utvecklingen av choklad

Det var inte förrän i mitten av 1700-talet att choklad började utvecklas förbi dess drickbara form. För det första uppfanns kakaopulver i Holland, där holländarna kontrollerade nästan hela kakaobönan. Eftersom kakaopulveret blandar mycket lättare med mjölk eller vatten, tillåts det att fler skapelser kommer. Därefter kom choklad som ett godis genom att blanda kakaosmör med socker och i 1876 utvecklades mjölkchoklad.

Från och med dess har choklad blivit mer populär som en god behandling snarare än som drycken den började från.

Het chokladrecept