Bok Choy-information och recept

Om du någonsin hittar dig själv registrerad för en kinesisk matlagningskurs, kommer du sannolikt att hitta dig med glädje och klistra bladet och hugga upp en stjälkar av en bok choy-växt. Bok Choy är en mycket populär grönsak i kinesisk matlagning. Bok choy är också känd som bok choi och det kinesiska namnet för bok choy är "青 江 菜". Det vetenskapliga namnet är Brassica campestris L medan andra namn för bok choy inkluderar kinesisk vitkål, husdjurshus, vit selleri senap mm

Kineser har en lång historia om att använda denna läckra, krispiga, söta och uppfriskande grönsak i maten. Du kan hitta bok choy i soppor, stekpannor, kokt mat och ångad mat. Det finns många olika användningsområden för bok choy i kinesiska köket.

Bok Choys popularitet kommer från dess ljusa, söta smak, skarpa och krispiga konsistens och också på grund av dess näringsvärden. Ett roligt faktum om bok choy; bok choy är faktiskt en typ av kinesisk "kål" men det ser inte ut som en vanlig kål alls.

Nedan är några av hälsovinsterna hos bok choy:

Bok Choy runt om i världen

Även om bok choy introducerades i Europa på 1800-talet och nu är tillgängligt i stormarknader i hela Nordamerika och Storbritannien, har andra kök varit långsamma för att omfamna det.

Bok Choy är populärt i Filippinerna och Vietnam och har varit populärt sedan 1500-talet när kinesiska invandrare kom till båda öarna efter Spaniens erövring under den perioden. Du hittar ibland bok choy som ersätter kål i "pancit", en filippinsk nudlarrätt. Det finns även i kimchi, en koreansk hettplocka med chilipulver, vitlök och andra ingredienser.

Bok choy, eller pak kwahng toong, visas också i thailändska recept men du är osannolikt att se en bit bok choy i någon grekisk eller italiensk sallad när som helst inom en snar framtid.

Likaså är det osannolikt att du hittar bok choysoppa eller sallader på din lokala snabbmatrestaurang. Medan bok choy har vuxit i popularitet i USA, delar av Kanada och Storbritannien, är det fortfarande starkt förknippat med kinesisk matlagning.

Typer av Bok Choy

Nämn ordet bok choy och de flesta av oss tänker på växten med mörkgröna löv, men i Hongkong finns över tjugo sorter tillgängliga. Du kan också hitta Shanghai bok choy som har ljusgröna blad samt baby bok choy, som är en miniatyriserad version av bok choy finns i asiatiska och kinesiska stormarknader.

Ännu en annan medlem i bok choy-familjen är choy summa eller bok choy sum (油菜 eller 菜 心). Distinguishable av dess ljusgröna löv och små gula blommor är choy summan också känd som kinesisk blommande kål.

Livsmedelsvaror säljer normalt bara de trimmade bladen och stjälkarna av choy summa istället för hela växten. Förvänta sig att betala mer för det, på samma sätt som sellerihjärtan är dyrare än ett selleriklot. Du kan även hitta choy summa som heter bok choy summa hjärtan. På kantonesiska betyder choy summan bokstavligen hjärta.

Bok Cho Recept:

Kinesisk Seaweed - Deep Fried Bok Choy

Gröna Dumplings

Vegetarisk Potstickers

Lion's Head Meatballs

Räkor med kinesiska grönsaker Rörsteg

Rostad Baby Bok Choy

Stir-stekt fiskfiléer

Sichuan Noodles

Kyckling Rörsteg med Bok Choy och Vitlöksås

Redigerad av Liv Wan