Hur man konverterar färska och torkade örtmätningar

Vad gör du om ett recept kräver en ny ört men du har bara torkat? Inga bekymmer - det finns en formel att följa när man konverterar färskt till torkade örter och vice versa.

Tumregeln för de flesta örter är 1 tesked av det torkade örtet = 1 matsked av det färskt. Med andra ord måste du använda tre gånger mängden frisk än torkad (och 1/3 mängden torkade än färska). Detta beror på att torkade örter är mer potenta och koncentrerade i smak än färska örter.

Det enda undantaget från denna regel är ett lövblad, som förlorar mycket av sin smak när de torkas, så om du byter ut ett färskt lövblad med torkat behöver du faktiskt öka mängden till två torkade bladblad.

Tips när du byter

Det är viktigt att hålla några saker i åtanke när du byter färskt för torkat eller vice versa. Först smakar inte torkade örter ganska som friska örter gör - deras smak är lite bitter medan den friska ört smakar, bra, fräsch. Det finns också några örter som bara inte är mycket bra när de torkas, såsom persilja; under torkningen förlorar det mesta av sin smak och i princip allt som är bra om persilja. Med tanke på att denna ört är tillgänglig året runt, borde du inte ha problem med att hitta den på marknaden. Andra örter för att undvika att köpa torra är koriander, gräslök och chervil, eftersom de inte är något som deras färska version.

Matlagning med torkad vs färska örter

Torkade örter och färska örter måste läggas till recept i olika steg.

Det är viktigt att tillsätta torkade örter under matlagningsprocessen så att smakerna kan infileras i hela skålen, medan det är bäst att vänta tills receptet slutar att inkludera de färska örterna så att de bibehåller sin ljusstyrka och livfulla gröna färg. Ibland rätter skålen mest av en sprinkling av färska örter strax före servering.

Torkade örter är perfekta i soppor och grytor samt kokta såser, och perfekt för att lägga till ett kryddglas. Använd färska örter när du gör salladsdressingar och salsor, och lägg till sallader och fisk och kycklingdiskar för färg och smak.

Lagring av örter

Torkade örter kommer att förlora sin kraft snabbt om de inte lagras ordentligt. Förvara i lufttät burkar eller behållare i en låda eller skåp. Du kan lagra färska örter på samma sätt som du lagrar blommor; i ett glas eller burk med några inches kallt vatten, täckt med en plastpåse om du väljer och placeras i kylskåpet.