Färgkodade skärbrädor

En av de vanligaste orsakerna till livsmedelsrelaterad sjukdom (även livsmedelsförgiftning ) är något som kallas korsförorening eller överföring av skadliga bakterier från en livsmedelsprodukt till en annan genom förorenade verktyg, utrustning eller händer .

I många fall av kors-kontaminering är skärbräda en främsta synder. Därför är det möjligt att använda separata färgkodade skärbrädor för olika ingredienser, vilket är ett utmärkt sätt att förhindra korskontaminering.

Använda färgkodade skärbrädor

Färgerna hjälper dig att hålla reda på vilka skärbrädor som är reserverade för vilka typer av mat, så att du är mindre benägna att skära sallad på samma bräda som du bara använt för att förbereda rå fjäderfä .

Ljud komplicerat? Lyckligtvis behöver du inte anta hela systemet för att laga mat mer säkert hemma. Även med en separat, tydligt färgad skärbräda som är reserverad bara för rå kött är en bra idé - en som kommer att gå långt för att minimera dina chanser till en matrelaterad sjukdom.

Här är de olika skärbrädans färger och deras betydelser:

Du kan köpa en komplett uppsättning färgkodade skärbrädor inklusive alla de ovan angivna färgerna. Eller du kan köpa färgerna separat, om du inte vill ha hela uppsättningen.