Autentisk turkisk kycklingkebab (Tavuk Siş)

Kebab har sitt ursprung i Turkiet , så du kan inte få mycket mer äkta än dessa turkiska kycklingkebab eller tavuk şiş (TAH-VOOK 'SHEESH').

Det finns många versioner av traditionella kycklingkebabar och den här har en enkel marinaden som är gjord av vanlig yoghurt eller mjölk, lök, vitlök och kryddor som förvandlar vanligt vitt eller mörkt köttkylling till saftiga, smakfulla kebaber som inte behöver mycket annat.

Du kan anpassa ingredienserna till din smak och tillsätt varm röd paprika i stället för söt paprika för att krydda sakerna. Du kan också lägga till grönsaker som körsbärstomater om du vill.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm en grill till medium.
  2. Tvätta kycklingen i mycket kallt vatten i flera minuter. Torka köttet torrt på pappershanddukar. Skär köttet i bitar av betesorter om storleken på stora tärningar.
  3. Använd den finaste rivaren möjligt, gör en massa från lök och vitlöksklyftor. Häll denna massa och juice i en mycket fin nätfilm och använd en träsked genom att trycka ut saften i en separat skål. Kassera lök och vitlökmassa.
  1. I en glas eller keramisk skål, kombinera lök / vitlöksaft, yoghurt eller mjölk, olja, tomatpuré, svartpeppar, paprika och salt. Tillsätt kubad kyckling och kasta till kappa. Täck skålen och kyl den i minst 4 timmar, eller över natten för bästa resultat.
  2. Ta bort bitarna från marinaden och träng dem på små metall eller bambu kebabspettar. Om du använder bambusspett, suga dem i vatten i några timmar så att de inte antänds på grillen. Kycklingbitarna kan röra varandra, men lägg dem inte för nära varandra för att se till att de lagar mat. Kassera eventuella kvarvarande marinade.
  3. Strö kebabarna med salt och lägg dem på grillen. Grilla dem jämnt på alla sidor, ca 12 minuter totalt. Du kan spruta turkiska kryddor som oregano, sumac och paprika över de heta kebaberna för att lägga till extra smak.
  4. Servera med bulgur och sommargrönsallad eller rispilaf med orzo för stärkelse och okra med tomat- och olivolja eller aubergine och grönsakssallad som din grönsak och ett bröd som lava .

Kebabs ursprung

Metoden att laga kött på en spett över en öppen eld härstammar på stepparna i Centralasien. I Turkiet sägs att Ghengiz Khans efterkommande skingrade sin dagliga fångst på sina svärd och kokade den över en öppen flamma. Detta koncept blev raffinerat med tiden och fördes till världen med turkiska folkens västerutvandring.

I jämförelse med vissa moderna kebabar är äkta turkiska shishkebabar väldigt vanliga. Nyckeln till stor autentisk turkisk kebab är i köttets kvalitet och smaken som ges av marinaden.

De flesta kebabar, med undantag för vissa kombinationsrätter som patlıcanlı kebabı (pot-LUH'-John-LUH 'keh-BOB'-uh) gjorda med aubergine, är helt enkelt marinerat kött - de innehåller vanligtvis inte grönsaker på samma spett . Medan köttet och kycklingen skärs och grillas sätts grönsaker som tomater och varmgröna paprikor direkt på grillen och serveras med kebab som garnering.

På ett typiskt gästvänligt turkiskt sätt serveras ofta kycklingkebabar tillsammans med grillat nötkött och lamm för att erbjuda ett alternativ för middagar.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 394
Totalt fett 23 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 11 g
Kolesterol 107 mg
Natrium 113 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 1 g
Protein 35 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)