Aioli (Vitlökskvarn)

Hemmagjord aioli (det är fransk för "vitlöksklämma") är lättare att piska upp än du kanske tror: du behöver helt enkelt lägga till oljan mycket långsamt först för att få emulsionen av ägget och oljan startade. Det finns två metoder som beskrivs nedan: blendermetoden och vispmetoden. Blendermetoden är snabbare och "lättare" eftersom du inte fysiskt viskar den, men kan också skilja sig snabbt, så titta noga på det. Vispmetoden kan ta lite mer ansträngning, men det ger dig mest kontroll över att lägga till oljan och den slutliga texturen av aioli.

Använd aioli som ett dopp för grillade eller ångade grönsaker, docka den på helt enkelt kokta fiskar, eller äta den med sked (kanske det är inte en bra idé när det gäller näring, men det är utsökt!). Vitlöksmaken blir starkare när aioli sitter; håll det faktum i åtanke om du ska göra det framåt. Som sagt kommer det att hålla flera dagar täckta och kylda.

Vad du behöver

Hur man gör det

Blender Metod:

  1. Virvla ägget, citronsaften, vitlök och senap i en mixer för att kombinera.
  2. Med bländare som körs med låg hastighet, dropp oljan långsamt, så att varje tillsats införlivas i äggblandningen innan du lägger till mer. När mer olja är införlivad kan du tillsätta oljan snabbare och arbeta upp till en långsam ström.
  3. När du lägger till oljan blir blandningen tjockare. Det är faktiskt ganska galet hur det går från en likviditetsblandning av slagen ägg till en krämig spridning.
  1. Smaka med salt. Om det är fruktansvärt tjockt, kan du tona det lite med droppar citronsaft. Försök inte tunna den med mer olja, det gör det faktiskt tjockare. Servera omedelbart eller täck och kyla i upp till två dagar.

Vispa Metod:

  1. I en liten skål, vispa ägg, citronsaft , vitlök och senap.
  2. Sätt skålen på en silikonpanna eller sätt i skålens botten i en kökshandduk för att hålla skålen kvar på disken utan att behöva hålla den.
  3. Whisking ständigt, tillsätt oljan, droppe för droppe, så att varje tillsats införlivas i äggblandningen innan du lägger till mer. När mer olja införlivas kan du lägga till oljan mer i en ström.
  4. Smaka med salt. Vispa i mer citronsaft (en droppe i taget) för att smaka, eller använd citronsaften för att tona aiolien, om det behövs (det kan vara kontraintuitivt, men tillsätt mer olja med tjocklek, torka inte blandningen när den börjar tjockna, och att lägga till för mycket olja kommer att bryta blandningen). Servera aioli omedelbart, eller täck och kyla i upp till två dagar.

Om Aioli Breaks:

Om aioli skiljer sig och går från att vara krämig och smaskig för att se mer ut som ägg-och-oljekombinetten som den är, finns det ett enkelt sätt att spara dagen: börja om med ett nytt ägg och några matskedar olja; När du har fått emulsionen att fungera, använd den trasiga versionen som resten av oljan.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 370
Totalt fett 35 g
Mättat fett 5 g
Omättat fett 25 g
Kolesterol 52 mg
Natrium 108 mg
kolhydrater 12 g
Kostfiber 1 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)