Turkisk Okra Och Tomat Med Olivolja

Okra (Abelmoschus esculantus) är en av de grönsaker som bara älskar att hata. Kallas också gumbo , bamia, quingombo och bhindi , denna grönsak blir en smal röra om den inte är ordentligt förberedd.

Okra är en förvärvad smak i Turkiet, precis som det är överallt i världen. Om du är en fan av sin jordnära, woody smak som jag är, kommer du vara säker på att njuta av detta enkla turkiska recept för 'zeytinyağlı bamya' (zay-TEEN'-yah-luh BAHM'-yah) eller okra med olivolja.

Liksom de flesta andra turkiska vegetariska rätter tillagas med olivolja innehåller detta recept endast några enkla ingredienser, vilket gör att okras sanna smak kan skina igenom.

Om du planerar att använda färsk okra, se till att bockarna är små, unga och ömma. Ju äldre och större böterna, desto hårdare och smalare kan de få. Jag använder ofta frusen okra för att spara tid. Beroende på varumärke är det ofta mindre slimigt än friskt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Om du använder färsk okra, trimma de grova stammarna från ändarna av böterna och ta bort det tunna membranet som täcker skaftänden. Hantera dem försiktigt så att de inte skadas. Skölj dem flera gånger i en trådfilm under iskallt vatten, vrid dem med dina händer.
  2. Töm dem och låt dem suga i en kopp vinäger i ca 30 minuter. Tvätta dem igen för att ta bort alla ättika. Upprepa denna process en gång till. När din okra suger i ättika och sköljs för andra gången är den redo att användas. Om du använder frusen okra är den redo att använda direkt ur väskan.
  1. Skala löken och grovhacka den. Värm de två matskedar olivolja i en medelstora kastrull och stek laxen tills de är mjuka och reducerade. Tillsätt färsk eller frusen okra.
  2. Tvätta och skalla din tomat. Tär det i små kuber och lägg det till pannan. Tillsätt citronsaft, salt, peppar och socker och vrid blandningen försiktigt med en stor träsked.
  3. Tillsätt vattnet, låt det koka, minska värmen till låg och täcka. Låt okraen simma försiktigt. Först kommer mängden vätska i pannan att öka när grönsaker släpper ut sin egen juice. Du ska simma dem tills okra är mycket öm och vätskan är nästan borta. Testa din okra några gånger kommer att laga mat. Om de är ömma men det fortfarande finns mycket vätska, ta av locket så att vätskan avdunstar snabbare.
  4. När okraen är öm och vätskan är nästan borta, stäng av värmen och låt pannan svalna till rumstemperatur. Överför okra till din serveringsfat. Dusta 1/3 kopp olivolja över toppen av disken. Du kan servera okra rumstemperaturen eller locket och kyl det innan du serverar det. Jag gillar att garnera tallriken med en tunn citronskiva.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 180
Totalt fett 13 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 884 mg
kolhydrater 16 g
Kostfiber 5 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)